'Et falsk billede': Mark Zuckerberg afviser, at Facebook sætter profit over mental sundhed

Grundlæggeren går i rette med whistleblower, der siger, at selskabet skader børn.

Mark Zuckerberg er selv en hyppig gæst ved høringer i Kongressen i USA. (Foto: Mandel NGAN © Ritzau Scanpix)

Facebooks grundlægger og topchef, Mark Zuckerberg, kan ikke genkende det billede, som tirsdag blev tegnet af hans selskab i Senatet i USA.

Men Zuckerberg mener, at "de fleste påstande ikke giver mening".

Det skriver han i et internt brev til Facebooks ansatte, som han efterfølgende lagde på sin egen side på det sociale medie.

- På et helt grundlæggende niveau tror jeg, at de fleste af os bare ikke genkender det falske billede af virksomheden, der er blevet malet, skriver han.

Skaber splid

Frances Haugen i Senatet tirsdag. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

Det sker, få timer efter at Frances Haugen, en tidligere produktchef hos Facebook, under en høring i Kongressen gav de amerikanske politikere et indblik i Facebooks forretning.

Hun sagde blandt andet, at hun mener, at Facebooks produkter skader børn, skaber splid og svækker demokratiet.

Men ifølge Mark Zuckerberg svarer Haugens beskrivelse af Facebook ikke til det firma, han kender.

- Vi bekymrer os dybt om spørgsmål som sikkerhed, velvære og mental sundhed. Det er hårdt at skulle følge med i en dækning, der giver et misvisende billede af vores arbejde og motiver, skriver Zuckerberg.

- Mange af påstandene giver ingen mening.

Skjulte undersøgelse

Frances Haugen var inviteret til at tale ved tirsdagens høring, efter at hun i september gik til avisen Wall Street Journal med en intern rapport, som hun tog med sig, inden hun stoppede hos Facebook i maj.

Avisen skrev flere kritiske artikler på den baggrund. Blandt andet om den stærkt negative effekt, brugen af Facebook og Instagram kan have på unge piger og deres selvopfattelse.

Facebook har ifølge Haugen forsøgt at holde den interne undersøgelse hemmelig for at undgå at blive ramt af nye regler og love fra politisk side.

Instagram 'hjælper teenagere'

Mark Zuckerberg forholder sig også til den lækkede rapport i sit interne brev.

Han kalder den måde, rapporten er blevet beskrevet på, for en "fejlkarakterisering".

- Mange teenagere, vi hører fra, føler, at Instagram hjælper dem, når de slås med de problemer, som teenagere altid har stået over for, skriver han.

Efter tirsdagens høring har både demokratiske og republikanske senatorer været ude at sige, at de kræver forandringer for Facebook efter whistleblowerens afsløringer.

Og Mark Zuckerberg vil ikke afvise, at der er behov for en anderledes regulering af internettet.

Det giver mere mening, at demokratisk valgte institutioner tager stilling til sociale spørgsmål i stedet for private selskaber, mener Facebook-chefen.

/ritzau/

Facebook
Twitter