Et flertal af Australiens politikere vil droppe dronningen

Australien skal være en republik med en australier i spidsen, lyder det. Kun én regeringsleders underskrift mangler.

Dronning Elizabeth taler med Australiens premierminister Malcolm Turnbull i Malta i november 2015. Nu har flere regeringsledere skrevet under på, at Australien skal ledes af en australier. (Foto: pool © Scanpix)

Syv ud af otte regeringsledere i Australiens delstater og territorier har skrevet under på et dokument, der støtter en australsk republik ledet af en australier.

Dermed er et markant skridt blevet taget i arbejdet for at forlade monarkiet under den britiske trone, oplyser tv-stationen ABC.

Colin Barnett, der er premierminister i delstaten Western Australia, er den eneste, som ikke har sat sin underskrift på erklæringen.

I dokumentteksten står der:

- Vi, de undertegnede premierministre og politiske ledere i Australien, mener, at australierne bør have en australier som vores statsleder.

Tidspunktet er ikke rigtigt

Bartnett slår fast, at han støtter en australsk republik, men at tidspunktet for omvæltningen ikke er rigtigt.

- Mens jeg tror på og håber, at jeg kommer til at opleve, at Australien vælger at blive en republik, mener jeg, at tiden ikke er inde lige nu, siger han ifølge ABC.

Premierminister Malcolm Turnbull er republikaner, han har tidligere sagt, at en folkeafstemning om spørgsmålet er usandsynlig, så længe dronning Elizabeth sidder på tronen i Storbritannien.

/ritzau/

Bør Australien blive en republik og forlade monarkiet under den britiske trone?Det mener at flertal af regeringslederne, men én underskrift mangler.

Opslået af DR Nyheder på 25. januar 2016