Et flertal i Irland vil stemme yes til homo-ægteskaber

Ifølge ny meningsmåling vil irerne på fredag stemme ja til at lovliggøre ægteskaber mellem homoseksuelle.

Hvis man som homoseksuel irer forelsker sig i en person af samme køn og ønsker at indgå ægteskab, skal man have lov til det, mener et flertal af irerne. Her ses tusindvisvis af ja-sigere på gaden i Dublin 10. maj. (Foto: ROBIN ENGLISH © Scanpix)

Konservative, katolske Irland står over for at bryde med et af kirkens helt store tabuer.

På fredag skal irerne stemme om en ny lov, der - hvis den bliver vedtaget - giver homoseksuelle ret til at blive gift i kirken samt ligestiller dem med heteroseksuelle par.

Og hvis det går, som en ny meningsmåling foretaget for The Irish Times spår, bliver det et yes til loven.

Ja-siden står stærkest

Ifølge målingen - der blev lavet onsdag til torsdag, altså lidt over en uge inden afstemningen - vil 58 procent af de irske vælgere stemme ja, mens 25 procent vil stemme nej. Resten har i målingen svaret 'ved ikke/vil ikke stemme'.

Selvom tilhængerne af loven er blevet lidt færre (seks procentpoint siden marts), er det ja-siden, der nyder størst medvind. Denne fløj støttes af mange kendte irere - eksempelvis den politiske kommentator Ursula Halligan fra irske TV3, der er stået frem som lesbisk netop i anledning af folkeafstemningen.

- Jeg havde intet valg, jeg kunne ikke forblive tavs om det her. Og jeg tænkte, at hvis jeg hjælper bare én 17-årig pige eller dreng med at håndtere angst og følelser omkring deres seksualitet, så må det være sådan, skriver journalisten, der har været i 'følelsesmæssigt fængsel', siden hun selv som 17-årig blev forelsket i en pige og efterfølgende følte sig nødsaget til at skjule sin seksualitet.

De unge siger ja, de ældre nej

Ifølge meningsmålingen, der er foretaget blandt 1.200 stemmeberettigede, er det de unge, der er mest positive over for at give homoseksuelle landsmænd de samme rettigheder som heteroseksuelle. Næsten tre ud af fire (71 procent) af de 18-24-årige vil stemme ja, siger de, mens lidt over halvdelen (52 procent) af dem over 65 år vil stemme nej.

Derudover er kvinder mere tilbøjelige til at stemme ja, end mænd er, skriver The Irish Times.

Respondenterne er også blevet spurgt, om de er urokkelige i deres beslutning om, hvad de vil stemme. 79 procent svarer, at de ikke kan rokkes, mens 20 procent fortsat lytter til de mange argumenter, som politikerne fremfører frem mod folkeafstemningen om en lille uge. Disse tal indikerer altså, at der skal et vælgermæssigt jordskælv til at bringe ja-sidens føring i usikkerhed.

Opgør med institutionel homofobi

Den primære motivation hos dem, der har sagt, at de vil stemme nej, er, at den nye lov ifølge dem vil udvande betydningen af ægteskab.

Bliver det som forventet et ja, vil det ifølge Ursula Halligan betyde, at tiden med institutionel homofobi, som Halligan har oplevet gennem sin opvækst i 1970'ernes Irland, er et overstået kapitel.

- Det vil over for homoseksuelle signalere, at de hører til, og at det er trygt og sikkert at stå ved sin seksualitet og leve livet fuldt ud.

FacebookTwitter