Et gammelt løfte fra en anklager får nu Bill Cosby løsladt fra fænglset og hans dom omstødt

Cosby blev i 2018 dømt til mellem tre og ti års fængsel.

Bill Cosby er i dag 83 år gammel. Arkivfoto. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Ritzau Scanpix)

Den højeste retsinstans i Pennsylvania har i dag omstødt en dom over Bill Cosby om seksuelle overgreb. Derfor bliver han løsladt fra fængslet.

Afgørelsen er truffet, efter at Cosby har afsonet mere end to år af en dom, som han fik i 2018 på mellem tre og ti års fængsel for et seksuelt overgreb begået mod en kvinde i 2004.

I en 79 sider lang redegørelse har den højeste domstol i Pennsylvania omstødt dommen over Cosby. Han er her til aften blevet løsladt fra fængslet, oplyser de lokale fængselsmyndigheder.

Cosby har sagt, at han hellere ville afsone ti års fængsel end at give udtryk for anger over sit møde med Andrea Constand i 2004.

Komikeren og skuespilleren Bill Cosby blev især kendt for sin hovedrolle i tv-serien 'The Cosby Show' - eller Cosby & Co. på dansk. Her ses han under en optræden i 2015, (Foto: BARRY GUTIERREZ © Scanpix Denmark)

Han blev beskyldt for at have bedøvet og seksuelt misbrugt Andrea Constand. Cosby har afvist, at der var tale om et overgreb mod hende. Han hævder, at der var givet samtykke fra hendes side.

I 2019 tabte Cosby en ankesag.

Tidligere anklager gav Cosby et løfte

Men domstolen i Pennsylvania mener nu, at der skete en procedurefejl i retssagen mod komikeren og skuespilleren, som engang var en af USA's mest folkekære tv-stjerner.

Retten fastslår, at Cosby havde stolet på et løfte fra en tidligere anklager i sagen. Det gik ud på, at Cosby ikke ville blive strafforfulgt for udtalelser, han havde fremsat i en civil retssag.

I retsafgørelsen hedder det, at den nuværende statsadvokat Kevin Steele, som traf afgørelsen om at anholde Cosby, var forpligtet til at holde sig til sin forgængers løfte.

Cosby vandt amerikanernes hjerter i rollen som familiefaren Cliff Huxtable i "The Cosby Show" - og han blev ofte omtalt som hele Amerikas far.

I alt har omkring 60 kvinder anklaget Cosby for seksuelle overgreb, der angiveligt har stået på siden 1960'erne.

Langt de fleste af anklagerne kan dog ikke prøves ved en domstol, da de er juridisk forældede. Det var derfor kun Andrea Constands beskyldninger, der endte i retten.

Bill Cosby er i dag 83 år.

/ritzau/

Facebook
Twitter