Et halvt parlament vælger Japans nye regeringschef

Det japanske underhus har valgt den tidligere udenrigsminister Taro Aso som landets nye premierminister. Underhuset flertal overtrumfer overhusets valg af oppositionslederen.

Taro Aso takker for valget. (Foto: Yuriko Nakao © Scanpix/Reuters)

Det japanske underhus har valgt den tidligere udenrigsminister Taro Aso som landets nye premierminister.

Den 68-årige Taro Aso er en veteran i det liberal-demokratiske regeringsparti LDP, men han har et meget anderledes image end den almindelige grå japanske jakkesæts-politiker.

Dels fordi han gentagne gange i årenes løb har provokeret Japans nabolande med meget nationalistiske udtalelser. Dels fordi han har en tendens til store armbevægelser og skråsikre spøgefuldheder, som frastøder nogle, men appellerer til andre.

Overhus valgte oppositionsleder

Umiddelfart efter underhusets afstemning har overhuset, hvor LDP's regeringskoalition har mistet sit flertal, valgt oppositionslederen Ichiro Ozawa som ny regeringschef.

Men underhuset flertal overtrumfer overhusets ditto, så Taro Aso er hermed valgt som Japans tredje premierminister på ikke ret meget mere end et år.

Nyvalg i vente

Konfrontationen mellem underhus og overhus afspejler imidlertid den lammelse, som det japanske parlament har befundet sig i det seneste år. Derfor ventes Taro Aso også at udskrive nyvalg til underhuset i løbet af kort tid - måske allerede i oktober eller november.

LDP's bagtanke med et nyvalg vil være nyvalg at lokke de frafaldne vælgere tilbage, som glæder sig over at se et nyt ansigt i spidsen for regeringen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk