Et par programmører har sat Shanghais tusinde nødråb i system

Da Shanghais hospitaler, apoteker og fødegange blev lukket ned og folk begyndte at trygle om hjælp, trådte en gruppe programmører og flere hundrede frivillige til.

Borgere i Shanghai har levet under hårde coronanedlukninger, hvor de ikke har måtte forlade deres hjem. (Foto: © Hector retamal, AFP or licensors)

Da myndighederne lukkede hele Shanghai ned den 1. april, sad mange indbyggere tilbage med mangler. Mennesker uden mad, patienter uden medicin, gravide uden hospitalstransport. Bønner om hjælp blev delt vidt og bredt på kinesiske sociale medier som Weibo, Wechat, og Toutiao i håb om, at samaritanere eller myndigheder kunne komme til undsætning.

Den 4. april forsøgte en kræftpatient akut at få fat i en ambulance, der kunne yde førstehjælp og få ham til hospitalet. Ambulancen kom aldrig. Han døde samme dag og efterlod sig en datter på fem.

Den 6. april døde en person på grund af manglende adgang til dialysebehandling. Det pågældende hospital var lukket som følge af covid-reguleringer.

Den 8. april skrev den berømte økonom Lang Xianping, at hans mor var gået bort på grund af nyresvigt, da hospitalet ikke ville lukke dem ind uden en negativ covid-test.

En kvinde slog sine pander sammen ud af vinduet i protest mod coronanedlukningen i Shanghai i slutningen af april. (Foto: © ALEX PLAVEVSKI)

Bønnerne om hjælp var febrilske og for det meste ubesvarede. De ovenstående opslag og flere til blev efterfølgende censureret på de sociale medier.

Ryan Wang fulgte med fra sit hjem i Shanghai og ville gerne hjælpe. Allerede den 5. april havde han stiftet en gruppe af frivillige, men problemet var, at råbene om hjælp var alle vegne, mens de, der rent faktisk kunne hjælpe, var alle de forkerte steder.

- I mit daglige job arbejder jeg med at få information til at flyde hurtigere, siger Ryan Wang, der er AI-ingeniør.

- Jeg sad selv i midten af den her lockdown og ville virkelig bare hjælpe folk, der også sad indespærret.

www.hjælpandre.cn

Svaret var helpothers.cn, en simpel hjemmeside, hvor folk kan sende efterspørgsler baseret på alvorlighed, type og lokalitet og matche dem med folk, der i stand til at hjælpe. Hjemmesiden gik i luften den 6. april.

- De første mange opslag var af ældre mennesker, der manglede medicin og mad. De var svære at løse, fordi vi ikke havde nogen, der kunne gå udenfor deres hjem.

I de første uger af april var befolkningen lukket inde i deres respektive hjem og selv, hvis de brød ud, var butikker, apoteker og mange hospitaler lukkede.

At sige, at Shanghai var en spøgelsesby er ingen overdrivelse, men der sad stadig millioner af endnu-ikke-spøgelser i deres hjem med menneskelige behov. Ryan Wang og hans hold af frivillige modtog over 1000 forespørgsler hver dag.

- De mest presserende behov var fra folk med livstruende sygdomme og gravide, som havde akut brug for at komme på et hospital. Iblandt os frivillige havde vi politi- og brandfolk, der kunne hjælpe folk til hospitalet, siger Ryan Wang.

Levering af insulin til sukkersygepatienter var en hyppig forespørgsel på hjemmesiden.

Nogle kinesere har arbejdet med at levere madvarer under nedlukningen, da flere butikker har været lukkede. (Foto: © ALEX PLAVEVSKI)

I takt med at siden blev mere populær, kom der også flere frivillige til. Man gik fra 30 til mere end 850 hjælpere med baggrund i medicin, psykologi, politi og almindelige civilister, der bare ønskede at hjælpe, hvor der var brug for det.

Også psykologer trådte til for at afhjælpe folk, der havde siddet spærret inde i fem, seks, syv eller flere uger.

I takt med, at der er kommet bedre styr på mad- og medicinforsyningen i Shanghai, er forespørgslerne også faldet til omkring 150 om dagen.

Den indsamlede data fra de mange opslag har Ryan Wang og de andre frivillige brugt til at forudse tidspunkter og karakter af folks behov, så de kan have hjælp klar på forhånd.

- Vi håber at kunne finde indsigt i den data, vi har samlet, som vi så kan modificere til at hjælpe næste gang eller andre steder, sådan noget her sker, siger Ryan Wang.

De gør klar til at tage siden offline, når myndighederne åbner byen.