'Et våben for kommunistpartiet i Kina': TikToks topchef i hårdt krydsforhør i USA

Videotjenesten kæmper imod et forbud på grund af sine forbindelser til styret i Beijing.

TikToks topchef, Shou Chew, under dagens høring i Kongressen i USA. (Foto: © Jim WATSON, Ritzau Scanpix)

TikToks topchef, Shou Chew, mødte i dag op i Kongressen i Washington D.C. for at forhindre, at den populære videotjeneste bliver lukket ned i USA.

Og fra begyndelsen måtte Shou Chew erkende, at missionen kom til at foregå op ad bakke.

- Til de amerikanere, som ser med i dag: TikTok er et våben for Kinas Kommunistparti, sagde republikaneren Cathy McMorris Rodgers, der er forkvinde for det udvalg, som havde indkaldt TikToks topchef til at afgive forklaring, i sin introduktion.

- Jeres tjeneste burde forbydes, konkluderede Cathy McMorris Rodgers.

Høringen i Energi- og handelsudvalget i Repræsentanternes Hus havde tiltrukket et stort presseopbud. (Foto: © TASOS KATOPODIS, Ritzau Scanpix)

TikTok ejes af det kinesiske selskab ByteDance, og USA har i årevis udtrykt bekymring for, at tjenesten skal dele de kolossale mængder af data, som tjenesten indsamler om sine brugere, med styret i Kina. TikTok bliver også anklaget for ikke at beskytte de unge brugere godt nok mod skadeligt indhold.

I den seneste tid har regeringerne i en række lande - inklusive Danmark - forbudt eller begrænset brugen af TikTok på offentligt ansattes arbejdstelefoner.

TikTok: Data bliver i USA

Shou Chew fik fem minutter i begyndelsen af høringen til at forsvare sig mod anklagerne mod TikTok, der har 150 millioner brugere i USA.

Chew begyndte med at fremhæve, at han kommer fra Singapore og har studeret i Storbritannien og USA. Han afviste, at TikTok er under styret i Kinas kontrol.

- Vi promoverer eller fjerner ikke indhold på anmodning fra den kinesiske regering, sagde Shou Chew.

Han fortalte, at TikTok har brugt 1,5 milliarder dollar på at opbygge en "firewall", der skal sørge for, at data fra amerikanske brugere bliver lagret i USA.

Shou Chew sagde desuden, at TikTok har forpligtet sig udvise en gennemsigtighed, som ingen af konkurrenterne har.

Udvalgsmedlemmer havde medbragte store skilte til at underbygge deres angreb mod TikTok. (Foto: © Alex Brandon, Associated Press)

Hårde angreb

Avisen New York Times bemærker, at Shou Chew fik en markant hårdere behandling end andre topchefer for techselskaber i samme situation. Igen og igen blev han bedt om at besvare komplicerede spørgsmål med enten ja eller nej.

Modstanden mod TikTok er et af de ganske få emner, som forener republikanere og demokrater i Kongressen, bemærkede flere af udvalgets medlemmer.

TikTok-chefen måtte flere gange forholde sig til enkeltstående videoer - for eksempel en, som indeholdt trusler mod forkvinden for udvalget bag dagens høring.

Et særlig mørkt øjeblik opstod, da et udvalgsmedlem fra Florida viste TikTok-videoer, som opfordrer til selvmord, mens hun omtalte en 16-årig, der tog sit eget liv. Den afdødes forældre var blandt tilskuerne ved høringen.

Forældrene til en 16-årig, der begik selvmord, overværede høringen. (Foto: © Michael Reynolds, Ritzau Scanpix)

Shou Chew henviste til at TikTok har afsat store ressourcer til at overvåge skadeligt indhold, som børn kan blive udsat for på platformen. Men han formåede tilsyneladende ikke at rykke udvalgets medlemmer, som uden undtagelse angreb tofchefen.

- TikTok kunne designes til at minimere skaden for børn, men en beslutning blev taget om aggressivt at gøre børn afhængige i profittens navn, sagde demokraten Kathy Castor.