ETA truer med terror mod turister

Den baskiske separatistbevægelse ETA truer med at slå ned på udenlandske turister, der besøger Spanien. Truslen er et led i bevægelsens væbnede kamp mod de spanske myndigheder for et selvstændigt Baskerland. Det er ikke første gang, ETA truer Spaniens givtige turistindustri. Men denne gang har de lagt vægt bag truslerne.

Netop som påskeferien står for døren, og årets første storebølge af solhungrende nordeuropæere er klar til at flygte frakulden til Middelhavets milde temperaturer, slår ETA til igen.

Den baskiske separatistbevægelse ETA truer med at slå ned påudenlandske turister, der besøger Spanien. Truslen er et led ibevægelsens væbnede kamp mod de spanske myndigheder for etselvstændigt Baskerland. Det er ikke første gang, ETA truerSpaniens givtige turistindustri. Men denne gang har de lagt vægtbag truslerne.

Spanien, som er verdens trediestørste turistmagnet efterFrankrig og USA, tager årligt imod godt 48 millioner turister. SåETAs advarsel til turisterne om at holde sig fra de spanskebadestrande i år, og truslen om at blive udsat for bombeterror,hvis de ikke finder andre steder at slå parasollen op, kommerderfor meget ubelejliget for turistbranchen.

For hvis ETA får held til at skræmme turisterne, kan det fåkatastrofale følger for spansk økonomi. Turistindustrien er nemliglandets største indtægtskilde. Og det er netop ETAs mål medtruslen.

ETA har kæmpet for selvstændighed i Baskerlandet i den nordligedel af Spanien i mere end 30 år, og det har kostet omkring 800mennesker livet. Alene de seneste tre måneder har ETA taget skyldenfor 15 bombeeksplosioner og drabet på seks mennesker.

ETA går i reglen målrettet efter spanske politikere og folk iuniform, men har også tidligere truet turisterne op tilsommersæsonen. I 1996 kom fx 25 britiske charterturister til skade,da en bombe eksploderede i en spansk lufthavn.

For at vise, at der er dødelig alvor bag truslerne, har ETA denseneste måned to gange placeret bomber nær turisthoteller på CostaBrava i det nordlige Spanien. Den ene bombe dræbte enpolitimand.

Spanien er årligt feriemålet for 650.000 danskere. Alligevel harrejsebranchen herhjemme ikke umiddelbart planer om at indstillerejseaktiviteterne i Spanien, siger generalsekretær i Foreningen afRejsearrangører, Henrik Specht. Han henviser tilUdenrigsministeriets anbefalinger - men her har man ifølge Ritzauheller ikke taget stilling på nuværende tidspunkt.

Facebook
Twitter