Etiopien vil klinke skårene med arvefjende

Efter 18 års stilstand har regeringen i Addis Ababa overraskende besluttet at acceptere grænseaftale.

Den nye etiopiske premierminister Abiy Ahmed går længere i forhold til Eritrea end internationale iagttagere har forventet. (Foto: Tiksa Negeri © Scanpix)

Etiopien har i årevis besat grænseområder, som den internationale domstol i Haag har tildelt Eritrea.

Men det skal være slut nu. Regeringen i Etiopiens hovedstad, Addis Ababa, meldte i går, at den nu fuldt ud vil overholde den fredsaftale, som afsluttede den blodige krig mellem de to lande.

Beslutningen vil påvirke flere omstridte områder, deriblandt byen Badme med 1.500 indbyggere. Den var den udløsende årsag til krigen med Eritrea, som kostede 80.000 menneskeliv i årene 1998-2000.

Nu skal kontrollen overgives til Eritrea, lyder det fra den nye etiopiske premierminister, Abiy Ahmed, som tiltrådte i april.

- Eritreas regering bør tage samme standpunkt uden forbehold og acceptere vores opfordring til at genetablere den længe savnede fred mellem de to brodernationer, skriver det etiopiske regeringsparti EPRDF på Facebook, ifølge BBC.

Intet svar fra Eritrea

Endnu har Eritrea ikke svaret på den udstrakte hånd fra Etiopien, men det virker sandsynligt, at meldingen kan føre til en genstart af samtaler mellem de to nationer.

Etiopien har i årevis villet mødes om aftalen. Men Eritrea har afvist forhandlinger, før Etiopien fuldt accepterede grænsedragningen.

Den nye etiopiske premierminister Abiy Ahmed blev valgt af regeringspartiet efter at hans forgænger trådte tilbage på baggrund af ugers uroligheder.

Han lovede allerede i sin tiltrædelsestale at opbløde forholdet med Eritrea, men få forventede så dramatisk et skridt, som Etiopien nu tager.

Den tidligere italienske koloni Eritrea blev annekteret af Etiopien i 1952, men løsrev sig i 1993 efter en folkeafstemning. Senest i 2016 kostede en opblusning af stridigheder over grænsen mellem de to lande hundreder af døde.

Eritrea

  • Eritrea er to en halv gange så stort som Danmark.

  • Befolkningen var i 2011 på omkring 5,4 millioner

  • Hovedstaden hedder Asmara, og er også kendt som "lille Rom" på grund af de tidligere italienske koloniherrers arkitektoniske og kulturelle efterladenskaber.

  • I 2018 bor der ifølge Danmarks Statistik, 5.887 eritreanske flygtninge i Danmark

Facebook
Twitter