Etiopiens hærchef er skudt efter mislykket kupforsøg

Efter et forpurret kupforsøg i delstaten Amhara er Etiopiens hærchef skudt, og hans tilstand er ukendt.

Ifølge premierminister Abiy Ahmed har Etiopien afværget et kupforsøg i delstaten Amhara. (Arkivfoto) (Foto: Eduardo Soteras © Ritzau Scanpix)

Etiopiens hærchef, Seare Mekonnen, er blevet skudt i forbindelse med et mislykket kupforsøg, oplyser premierminister Abiy Ahmed i en tv-tale, hvor han ifølge nyhedsbureauet AFP er iklædt militæruniform.

Premierministeren har ikke oplyst noget om hærchefens tilstand, så det vides ikke, om han er i live eller ej.

Samtidig er internetforbindelsen i Etiopien blevet lukket, og derfor er flere oplysninger umiddelbart utilgængelige.

Meldingen fra premierministeren kommer kort tid efter, at den etiopiske regering meddelte, at et kupforsøg i aftes i den nordlige delstat Amhara var blevet afværget.

- Dette ulovlige kupforsøg bør fordømmes af alle etiopiere, og den føderale regering har fuld kapacitet til at vinde over denne væbnede gruppe, skriver regeringen i en erklæring.

Etniske grupper årsag til spænding

Regeringen oplyser ikke, hvem der står bag det mislykkede forsøg.

Den amerikanske ambassade har udsendt en advarsel om rapporter om skud i hovedstaden Addis Abeba samt voldelige sammenstød i Bahir Dar.

Etiopiens mange forskellige etniske grupper har ofte været årsag til spændinger og sammenstød i landet.

Siden Abiy Ahmed indtog premierministerposten i april 2018, har han tvunget adskillige reformer igennem. Han har blandt andet frigivet mange politiske fanger, men har ikke formået at lette spændingerne mellem grupperne.

/ritzau/

Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at Ahmed 'styrer landet med hård hånd', men den sætning er fjernet, da han derimod er kendt for reformer og et helt andet Etiopien.