EU-agentur: Mulig sammenhæng mellem Johnson & Johnson-vaccine og sjældne blodpropper

Det Europæiske Lægemiddelagentur pointerer, at fordelene ved vaccinen opvejer risikoen for sjældne bivirkninger.

Danmark har indtil videre modtaget 40.000 doser af enkeltstik-vaccinen, der i øjeblikket ligger på køl hos Statens Serum Institut. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Der er en mulig sammenhæng mellem coronavaccinen fra Johnson & Johnson og sjældne blodpropper kombineret med et lavt antal blodplader.

Derfor skal det fremgå af vaccinens indlægsseddel som en meget sjælden bivirkning.

Sådan lyder meldingen fra Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA.

Sundhedspersonale og personer, der modtager vaccinen, bør være opmærksomme på risikoen for meget sjældne blodpropper kombineret med et lavt antal blodplader, der opstår inden for tre uger af vaccinationen, skriver EMA i en pressemeddelelse.

Men agenturets direktør, Emer Cooke, slår samtidig fast, at vaccinerne "i langt de fleste tilfælde kommer til at forhindre dødsfald og indlæggelser" i forbindelse med pandemien, der fortsat koster tusindvis af menneskeliv dagligt.

Johnson & Johnson under luppen

  • EMA meddelte for halvanden uge siden, at man ville se nærmere på vaccinen fra Johnson & Johnson efter meldinger om blodpropper hos enkelte personer, som havde modtaget en dose af enkeltstik-vaccinen.

  • For en uge siden valgte de amerikanske sundhedsmyndigheder så at sætte vaccinen på pause ud fra "et ekstremt sikkerhedsprincip".

  • Det skete efter meldinger om otte tilfælde af alvorlige blodpropper blandt de omkring syv millioner amerikanere, der har modtaget en dose med enkeltstik-vaccinen. Alle er personer under 60 år, hvoraf hovedparten er kvinder. En enkelt person er død.

  • CDC's beslutning fik Johnson & Johnson til at bremse udrulningen i Europa, hvor landene stod til at modtage sammenlagt 55 millioner doser af vaccinen i andet kvartal af 2021.

  • Der er ikke registreret tilfælde i Europa, men den amerikanske vaccine nåede ikke for alvor at blive rullet ud, inden den blev sat på pause.

- Den rapporterede kombination af blodpropper og et lavt antal blodplader er meget sjælden, og de samlede fordele ved Johnson & Johnsons vaccine opvejer risikoen for bivirkninger, lyder det endvidere i vurderingen fra agenturet.

EMA kom i sidste uge med en lignende vurdering af coronavaccinen fra AstraZeneca.

Agenturet siger, at det nu er op til sundhedsmyndighederne i de enkelte EU-lande at træffe en beslutning om, hvordan de vil forholde sig til den amerikanske vaccine.

Johnson & Johnson fortæller i en pressemeddelelse, at man nu vil opdatere indlægssedlen og genoptage udrulningen af vaccinen i EU, Norge og Island.

Vaccinationskalendere på spil

For kort tid siden afholdt EMA et pressemøde, hvor man uddybede baggrunden for agenturets vurdering.

Her fortalte Sabine Straus, leder af EMA's sikkerhedskomité, om hvilke symptomer, man skal være opmærksom på, hvis man frygter bivirkninger. Det gælder blandt andet åndenød, brystsmerter, vedvarende mavepine og hævelse i benet:

Store dele af verden - inklusiv Danmark - har formentlig fulgt pressemødet i Amsterdam rigtig tæt. EMA's vurdering af vaccinen, der den 11. marts blev godkendt som den fjerde coronavaccine i EU, er nemlig afgørende for vaccinens skæbne i mange lande - og disses vaccinationskalendere.

For en nedadvendt tommelfinger fra EMA kunne føre til, at millioner af vacciner pludselig røg ud af vaccineprogrammerne rundt omkring i Europa, og der dermed blev stukket en kæp i vaccinehjulet.

Det gælder ikke mindst i Danmark, hvor det er hele 8,2 millioner enheder af enkeltstik-vaccinen, der ryger ud af vaccinationskalenderen, hvis Sundhedsstyrelsen skulle vælge at droppe Johnson & Johnson-vaccinen.

Hverken Lægemiddelstyrelsen eller Sundhedsstyrelsen har i dag ønsket at stille op til interview med DR Nyheder.

DR's sundhedskorrespondent, Peter Geisling, vurderer, at Johnson & Johnson-vaccinens skæbne herhjemme hænger i en tynd tråd:

USA venter med beslutning

Den amerikanske enkeltstik-vaccine har været et vigtigt våben i arsenalet for USA's storstilede vaccinationskampagne, der har ført til, at omkring 40 procent har modtaget mindst et coronastik.

Her har fordelen været, at vaccinen fra Johnson & Johnson kun kræver et stik og kan opbevares ved køleskabstemperatur. Det er en betydelig hjælp, når man skal vaccinere eksempelvis isolerede ældre, socialt udsatte og beboere i øde egne.

Alligevel valgte de amerikanske sundhedsmyndigheder altså for en uge siden at anbefale at sætte brugen af coronavaccinen på pause ud fra et "ekstremt sikkerhedsprincip".

I går meddelte USA's førende statsepidemiolog, Anthony Fauci, at man ville komme med en melding om vaccinen på fredag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk