EU: Dansk grænsekontrol kan forlænges de næste seks måneder

Danmark, Østrig, Tyskland, Sverige og Norge skal have lov til at fortsætte grænsekontrollen indtil november måned, anbefaler EU-Kommissionen.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) har sammen med kolleger fra Tyskland, Sverige, Frankrig og Østrig sendt et brev til EU-Kommissionen, hvori de argumenterer for at forlænge den midlertidige grænsekontrol i op til to år. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Der vil være mulighed for at forlænge grænsekontrollen i Danmark - og andre Schengen-lande - de næste seks måneder.

Sådan lyder et forslag fra EU-Kommissionen, hvis altså ansøgerlandene kan begrunde det på en måde, som Kommissionen accepterer.

Forslaget gælder Danmark, Sverige, Norge, Tyskland og Østrig - alle lande, der allerede har indført grænsekontrol.

Situationen i de enkelte lande skal fortsat vurderes løbende, og grænsekontrollen skal stoppe, så hurtigt det er muligt.

Forhåbningen er, at Schengen skal være "normalt fungerende" til november, lyder det fra vicepræsident i EU-Kommissionen, Frans Timmermans.

- Vi har en klar rute til at få normaliseret Schengen-zonen, når vi når til november, og bliver nødt til at nå dertil på en ordentlig måde. Vi vil bevare Schengen ved at anvende Schengen, lyder det fra Timmermans.

Forslaget skal godkendes af Europa-Rådet, inden det kan træde i kraft.

Udmeldingen fra EU-Kommissionen kommer få dage efter, at den danske regering valgte at forlænge den midlertidige grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse med 30 dage for sjette gang siden den 4. januar i år.

I et brev har Danmark sammen med de fire andre lande, som nu får mulighed for at forlænge i de kommende seks måneder, bedt Kommissionen om at tage Schengenkodeksets paragraf 29 i brug. Paragraffen giver mulighed for midlertidig grænsekontrol i op til to år.

Siden grænsekontrollen trådte i kraft har 3.224 personer søgt asyl i Danmark. I sidste uge blev der registreret blot 42 asylansøgere - det laveste antal siden 4. januar.

Facebook
Twitter