EU-dom: Rumænien skal acceptere homo-ægtepar

Begrebet ægtefælle gælder også homoseksuelle ægtefolk, uanset EU-landets love.

Adrian Coman deltog i dag i en pressekonference i Bukarest i Romania efter EU-dommen. (Foto: Daniel Mihailescu © Ritzau Scanpix)

Selv om ægteskaber mellem to af samme køn ikke er tilladt i Rumænien, skal landet anerkende en amerikansk og rumænsk mands ægteskab i en sag om opholdstilladelse.

EU-Domstolen har besluttet, at Rumænien skulle anerkende rumænske Adrian Coman og amerikanske Clai Hamiltons ægteskab i forhold til EU's opholdsregler.

EU-Domstolen understreger, at EU-landene stadig frit beslutter, om de vil tillade ægteskaber mellem to af samme køn. Men det giver altså ikke landet lov til at se bort fra ægteskaber mellem to af samme køn, når det handler om at få lov til at bo i landet.

Kunne blive i Rumænien i tre måneder

- Selv om medlemslandene har friheden til at vælge, om de vil tillade ægteskaber mellem personer af samme køn, må de ikke hindre en unionsborgers ret til ophold ved at nægte at give vedkommendes ægtefælle af samme køn, som er statsborger i et ikke-EU-land, en afledt ret til ophold på deres område, lyder det i dommen.

Sagen blev rejst, da Adrian Coman og Clai Hamilton i 2012 ville bo sammen i Rumænien.

Clai Hamilton fik dog afslag på at få lov til at være i Rumænien i mere end tre måneder, da han i Rumænien ikke kunne anses som ægtefælle til en EU-borger.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk