EU efter hastemøde om Hviderusland: 'Vi står på folkets side'

Ledere fra hele EU blev i dag enige om at indføre sanktioner mod personer ansvarlige for valgsvindel, undertrykkelse og vold mod demonstranter i Hviderusland.

Tusindvis af hviderussere har samlet sig til protester siden valget den 9. august. (Foto: YAUHEN YERCHAK © Scanpix)

- Vi står på jeres side i jeres ønske om en fredelig, demokratisk fremtid.

Sådan lød beskeden til det hviderussiske folk fra formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, på et pressemøde i dag.

Regeringledere fra alle 27 EU-lande samt Storbritannien holdt i dag et virtuelt hastemøde om situationen i Hviderusland.

- Valget var hverken frit eller retfærdigt, og ingen af EU's regeringsledere anerkender valgresultatet ved det seneste præsidentvalg, sagde Charles Michel på pressemødet.

På mødet blev regeringslederne enige om at indføre sanktioner mod de personer, der er ansvarlige for valgsvindel, undertrykkelse og vold mod demonstranter i Hviderusland.

- Vi vil indføre sanktioner målrettet specifikke personer, uden at det skal gå ud over den hviderussiske befolkning, sagde formanden for EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, som også var med til hastemødet i dag.

Det er endnu ikke offentliggjort præcis, hvad sanktionerne kommer til at indebære.

Ifølge DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg, er der flere måder, hvorpå EU's ledere kan ramme de enkeltpersoner, de har udset sig.

- De kan for eksempel forbyde dem at rejse ind i samtlige EU-lande, eller de kan konfiskere de penge eller de ejendomme, som de sanktionerede måtte eje inden for EU, siger han.

  • Tusindvis af demonstranter samlet til en fredelig protest i går i den hviderussiske hovedstad Minsk (Foto: YAUHEN YERCHAK © Scanpix)
  • Demonstranterne beskylder Aleksander Lukasjenko for valgsvindel og protesterer mod myndighedernes voldelige behandling af demonstranter. (Foto: Str © Scanpix)
  • Aleksander Lukasjenko, der været landets præsident siden 1994, står overfor sin hidtil største udfordring. (Foto: YAUHEN YERCHAK © Scanpix)
  • Der har været demonstrationer i flere byer i Hviderusland hver dag siden præsidentvalget den 9. august. (Foto: Str © Scanpix)
1 / 4

Hastemødet kommer i lyset af den hviderussiske præsident Aleksander Lukasjenkos omstridte valgsejr og af myndighedernes grove behandling af de tusindvis af demonstranter, der siden præsidentvalget den 9. august er gået på gaden i kampen for demokrati.

Skal selv finde vejen frem

Selvom stats- og regeringslederne blev enige om at indføre sanktioner mod Hviderusland, understregede Ursula von der Leyen, at forandringen bør ske uden indblanding fra andre lande.

- Hvideruslands fremtid skal bestemmes af det hviderussiske folk i Hviderusland. Udviklingen skal komme indefra, sagde hun på pressemødet.

Den hviderussiske præsident, Aleksander Lukasjenko, har ellers, siden protesterne begyndte i landet, bedt Ruslands præsident Vladimir Putin om hjælp. Det skriver The Guardian.

En talsmand for den russiske regering har dog onsdag udtalt, at de ikke ser nogen grund til at hjælpe Hviderusland militært eller på anden vis.

Tidligere har den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, Emmanuel Macron, opfordret Vladimir Putin, til at "indlede en national dialog med oppositionen, og at det hviderussiske samfund må løse krisen", skriver Ritzau.

På mødet blev lederne i EU desuden enige om at støtte den hviderussiske befolkning med 53 millioner euro. De skal blandt andet gå til de demonstranter, der har været ofre for politivold under de seneste dages protester.

International fordømmelse

Dagens møde blandt EU-lederne kommer, efter flere lande har fordømt præsidentvalget i Hviderusland, hvor præsident Aleksander Lukasjenko er blevet beskyldt for omfattende valgsvindel.

Blandt andet kom premierministrene fra Estland, Letland og Litauen i weekenden med en samlet opfordring til at gennemføre et nyt, demokratisk præsidentvalg i Hviderusland.

Desuden har Polen, Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet i dag udsendt en samlet erklæring om, at de hviderussiske myndigheder bør "åbne en vej for en politisk løsning".

Også den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, har fordømt præsidentvalget i landet og har kaldt Hviderusland 'en skamplet på Europa'.

Selvom han er mere presset end nogensinde før, nægter Aleksander Lukasjenko at gå af. (Foto: ANDREI STASEVICH/BELTA © Scanpix)

Protesterne mod Aleksander Lukasjenko har også bredt sig ud over de hviderussiske grænser. Blandt andet i den tjekkiske hovedstad Prag og i Warszawa i nabolandet Polen, hvor demonstranter samlede sig søndag for at udvise deres støtte til demonstranterne i Hviderusland. Det skriver Reuters.

Også i Danmark indkaldte herboende hviderussere i sidste uge til demonstration ved Christiansborg.

Omkring 1.000 mennesker samlede sig søndag i den tjekkiske hovedstad Prag for at vise deres støtte til demonstranterne i Hviderusland. (Foto: MARTIN DIVISEK © Scanpix)

Massestrejke og sønderbankede demonstranter

Demonstrationerne i Hviderusland, der indtil videre har varet i ti dage, har ført til voldsomme sammenstød, og mindst 7.000 demonstranter er blevet tilbageholdt og fængslet.

Desuden beretter flere demonstranter om, at de fik tæsk i fængslet, hvor de også er blevet nægtet søvn, mad og drikke. Det blev der for alvor sat billeder på, da flere tusinde demonstranter i sidste uge blev løsladt i den hviderussiske hovedstad Minsk.

Onsdag er de hviderussiske myndigheder igen begyndt at tilbageholde demonstranter. Det skriver nyhedsbureauet AP.

To demonstranter viser de blå mærker, som fængselsbetjentenes slag har efterladt på deres kroppe. Efter deres løsladelse, berettede flere demonstranter om, hvordan de var blevet nægtet søvn, mad og drikke i fængslet. (Foto: SERGEI GAPON © Scanpix)

Protesterne har fundet sted flere steder i landet, og demonstranterne har fundet mange måder at vise deres utilfredshed med Aleksander Lukasjenko på.

Kvindelige demonstranter har formet en menneskelig cirkel i en fredelig demonstration i Minsk, mens andre har smidt gigantiske bolde med Lukasjenkos ansigt på gennem gaderne, som det kan ses i Twitter-videoen nedenfor.

Desuden er arbejdere i alt fra metrobyggerier til tech-virksomheder gået i strejke og har tilsluttet sig protesterne.

Strejken havde også bredt sig til hviderussisk stats-tv, da seere mandag morgen kunne blive mødt med et tomt tv-studie på den landsdækkende kanal 'Belarus 1', som det fremgår af videoen nedenfor.

Oppositionsleder flygtet

Ifølge det hviderussiske styres egne tal, vandt Aleksander Lukasjenko præsidentvalget den 9. august med 80,2 procent af stemmerne.

Hans modkandidat, oppositionslederen Svetlana Tikhanovskaja, fik ifølge styrets tal 10,2 procent af stemmerne, men hun anerkender ikke valgresultatet.

Det er også er blandt andet på oppositionslederens opfordring, at tusindvis af mennesker er gået på gaden mod Aleksander Lukasjenko.

Svetlana Tikhanovskaja havde ingen politisk erfaring, da hun besluttede sig for at stille op som modkandidat for Aleksander Lukasjenko. Hendes mand er dog blandt præsidentens mange politiske modstandere, der er blevet fængslet.

Svetlana Tikhanovskaja er siden præsidentvalget flygtet til nabolandet Litauen og har meddelt, at hun er klar til at lede landet i en overgangsperiode.

Oppositionslederen Svetlana Tikhanovskaja på et pressemøde dagen efter præsidentvalget. Kort efter flygtede hun til nabolandet Litauen. (Foto: SERGEI GAPON © Scanpix)
Facebook
Twitter