EU fordømmer Wilders film om islam

Det slovenske formandskab støtter Hollands regering, og tager kraftigt afstand fra den islamkritiske film, som højrepolitikeren Geert Wilders har offentliggjort.

EU' formandskab tager afstand fra islamfilmen, som Geert Wilders, hollandsk politiker og instruktør, har lavet. (Foto: Marcel Antonisse © Scanpix)

I en erklæring fordømmer det slovenske EU-formandskab den stærkt islamkritiske film "Fitna" og lægger kraftigt afstand til budskaberne i koran-filmen, som er produceret af den omstridte højrepolitiker Geert Wilders. Det skriver jp.dk.

- Vi mener, at handlinger som denne film, ikke tjener andet formål end at opflamme til had, skriver EU-formandskabet i erklæringen, der er udsendt, uden at sagen har været drøftet med de øvrige EU-lande.

Fuld opbakning til HollandFormandskabet understreger samtidig, at man giver fuld støtte til erklæringen og budskaberne fra den hollandske regering om filmen. Det understreges, at EU støtter ytringsfriheden, der er en del af Europas fælles værdier og traditioner.

- Men ytringsfriheden bør udøves med respekt for religion, trosretninger og andre overbevisninger. Gensidig tolerance og respekt er universelle værdier, som skal bevares, hedder det videre.

Den hollandske regeringsleder, Jan Peter Balkenende, har også beklaget offentliggørelsen.

- Filmen sidestiller islam med vold. Vi afviser den fortolkning. Vi mener, at den ikke har noget andet formål end at krænke. Men at føle sig krænket må aldrig tjene som en undskyldning for aggression og trusler, siger han.

Vil dominere udenrigsministermøde

EU-diplomater forventer, at filmen kommer til at dominere EU's udenrigsministermøde, som begynder i den slovenske hovedstad Ljubljana i dag. Her vil Haag sandsynligvis atter bede de øvrige 25 EU-lande om at erklære solidaritet og støtte i den ømtålelige sag.

Mange EU-lande har haft travlt med enten at tage afstand fra filmen eller at nedtone sagen, der af mange betragtes som et internt hollandsk problem, men kommer der en krise, er EU klar til at bakke Holland op.

Det slovenske EU-formandskab tog allerede tidligere på måneden kraftigt afstand fra den islamkritiske film og udråbte den som en provokation, der kan krænke millioner af mennesker og derfor bør undgås.

Facebook
Twitter