EU fordømmer attentatplan men bakker op om Iran-aftale

EU-Kommissionen og EU-landene udtrykker solidaritet med Danmark efter det planlagte iranske attentatforsøg.

28. september blev en omfattende politiaktion blev sat i gang på grund af mistanke om et attentat. (Foto: © Nils Meilvang / Scanpix, Ritzau Scanpix)

EU fordømmer det planlagte attentatforsøg på dansk jord og udtrykker solidaritet med Danmark. Det oplyser en talskvinde for EU-Kommissionen.

Men samtidig fastholder EU, at episoden ikke skal undergrave den europæiske opbakning til atomaftalen med Iran.

Danmarks EU-ambassadør har onsdag på et møde med de øvrige EU-landes ambassadører orienteret om attentatforsøget. Der blev ifølge en diplomatisk kilde udtrykt støtte til Danmark på mødet.

Landene stiler mod at drøfte sagen formelt på et møde mellem EU-landenes udenrigsministre 19. november.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har betegnet det som "totalt uacceptabelt", at Iran ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) planlagde et attentat i Danmark.

Ambassadør hjemkaldt

Den danske ambassadør i Iran er hjemkaldt. Danske politikere taler samtidig om muligheden for at skærpe sanktionerne mod Iran.

Men i Bruxelles er reaktionen en smule mere afdæmpet.

- Vi fordømmer enhver trussel mod sikkerheden i EU og tager hver en hændelse meget alvorligt. Så vi er solidariske med den pågældende medlemsstat, i dette tilfælde Danmark, siger talskvinden, Maja Kocijancic.

Hun tilføjer, at kommissionen fortsat venter på at få fuld klarhed over, hvad der er foregået.

Arbejder på at redde atomaftale

Samtidig arbejder EU-diplomater på at redde atomaftalen med Iran, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, trak USA ud af aftalen.

Kocijancic fastholder, at arbejdet med at redde aftalen ikke betyder, at EU overser andre spørgsmål.

- Men vi mener, at atomaftalen, som har et meget klart mål, fortsat skal være på plads, fordi den er et sikkerhedselement, mens andre emner skal adresseres med stor alvor parallelt, siger talskvinden.

/ritzau/AFP