EU-formand åbner året med frygt for søvnløse nætter over Polen

Bulgarien håber, at EU og Polen kan finde en løsning, så en afstemning om at fratage Polen stemmeretten i EU kan undgås.

Bulgariens premierminister, Boyko Borissov, håber på, at det ikke kommer til en afstemning om Polens stemmeret i EU. (Foto: OZAN KOSE © Scanpix)

Som ny formand for EU skal Bulgarien til at gribe fat i en af de helt varme kartofler i EU - nemlig Polen og Polens medlemskab af det europæiske fællesskab.

Det er en sag, der kan ende med en afstemning om, om landet skal have frataget sin stemmeret i EU. Og det er et skrækscenarie for det bulgarske formandskab.

- Hvis det kom til en afstemning, så ville vi ligge søvnløse hele natten, siger den bulgarske premierminister, Boyko Borissov.

Den to år lange konflikt mellem EU og Polen om retstilstanden i Polen fik en foreløbig kulmination sidste år, da Europa-Kommissionen besluttede at igangsætte en særlig EU-procedure, som potentielt kan ende med, at Polen bliver frataget stemmeretten i EU.

Kommissionens skridt betyder, at EU's medlemslande nu indleder en dialog med Polen om emnet.

Første drøftelse bliver i Bruxelles i slutningen af februar, og Bulgarien håber, at dialogen mellem EU og Polen bliver så succesfuld, at det ikke bliver nødvendigt med en egentlig konfrontation, hvor EU-landene er tvunget til at stemme om, hvorvidt Polen skal have fjernet stemmeretten i EU's ministerråd.

- Bulgarien og Polen elsker hinanden. Vi bør ikke komme frem til, at det bliver nødvendigt at stemme, siger Boyko Borissov.

Bekymrende reformer

Mødet i februar vil være det første formelle møde, hvor EU's medlemslande formelt skal håndtere en sag, hvor et af medlemslandene undersøges for muligt brud på vigtige retsstatsprincipper.

Europa-Kommissionen har identificeret flere områder, hvor den polske regering har gennemført reformer, som EU-Kommissionen mener er bekymrende. Det er blandt andet en reform af de polske domstole og udnævnelse af dommere.

Sideløbende med den formelle behandling af Polen-sagen, så er der en uformel dialog med den polske regering, og så længe den kører, er der ikke optræk til, at EU-landene vil gennemføre en afstemning i Polen-sagen.

- Vi forventer ikke noget på det område under det bulgarske EU-formandskab, siger Lilyana Pavlova, som er bulgarsk minister med særligt ansvar for det bulgarske EU-formandskab.

- Men vi er selvfølgelig klar til at agere og sætte det på dagsordenen, siger Pavlova for det tilfælde, at situationen bliver værre.

- Vi håber, at hele denne sag kan løses gennem en forhandling, og at det ikke bliver nødvendigt med en afstemning, siger den bulgarske udenrigsminister Ekaterina Zaharieva.

Facebook
Twitter