EU-formand er chokeret over USAs overvågning

Afsløringer om USAs hemmelige aflytninger af EU-kontorer sender chokbølger gennem Bruxelles.

Martin Schulz, der er formand for EU-Parlementet, forlanger en hurtig og fyldestgørende rapport fra de amerikanske myndigheder. (Foto: © Laurent Dubrule, Scanpix)

Formanden for EU-Parlamentet, tyske Martin Schulz, er dybt forundret over, at USA har aflyttet adskillige af EUs kontorer og skaffet sig adgang til interne computernetværk.

Det er det tyske magasin Der Spiegel, der skriver at den amerikanske efterretningstjeneste NSA ikke alene har aflyttet samtaler og telefonopkald, men også fået adgang til hemmelige dokumenter og e-mails, og det kommer meget bag på Martin Schulz.

- Jeg er dybt bekymret og chokeret vedrørende beskyldningerne om, at amerikanske myndigheder spionerer i EUs kontorer, siger Martin Schulz i en udtalelse.

Alvorlige konsekvenser

- Hvis beskyldningerne er sande, vil det være en ekstrem alvorlig sag, som vil få alvorlige konsekvenser for relationerne mellem EU og USA, siger Martin Schulz.

Han forlanger nu en hurtig og fyldestgørende rapport fra de amerikanske myndigheder, der skal give en afklaring på informationerne.

Det er den 30-årige whistleblower Edward Snowden, der er kilden til Der Spiegels oplysninger. Snowden er i forvejen sigtet for spionage og eftersøgt for at have afsløret nogle af USAs hemmelige spionprogrammer til overvågning.

Aflyttede telefonsamtaler

Ifølge Der Spiegel afslører et dokument fra Snowden, at NSA også skulle have målrettet aflytningen mod telefonsamtaler ind og ud af den bygning i Bruxelles, hvor alle EUs stats- og regeringschefer regelmæssigt mødes til topmøder.

Oplysningerne om de amerikanske overvågningsprogrammer, som Snowden har lækket i udenlandske medier, har antændt en heftig debat om balancen mellem privatlivets fred og national sikkerhed i USA.

Den 30-årige Snowden opholder sig fortsat i ingenmandsland i transitområdet i den russiske hovedstad Moskvas internationale lufthavn. Her venter han på, at Ecuador beslutter, om de vil lade ham få asyl i landet.

/ritzau/AFP