EU-formand frygter for Europas grønne virksomheder

Den stigende konkurrence fra USA og Kina presser EU's grønne industri.

Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, varsler flere tiltag, der skal styrke Europas grønne virksomheder. (Foto: © Laurent GILLIERON, Ritzau Scanpix)

EU-landene bliver i langt højere grad nødt til at hjælpe deres grønne virksomheder og give dem nogle enklere rammer at arbejde under.

Ellers risikerer Europas grønne industri at tabe i den benhårde konkurrence med blandt andet USA, hvor politikerne har besluttet at bruge milliarder af dollars på at styrke de amerikanske solcellevirksomheder, vindmølleproducenter og elbilfabrikanter.

Det mener Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, som nu lægger op til en midlertidig justering af EU's ellers skrappe statsstøtteregler, så medlemslandene hurtigere og lettere kan give virksomhederne en hjælpende økonomisk hånd.

Det skal ifølge kommissionsformanden 'sætte skub på investeringerne og finansieringen af grøn teknologi'.

- Hvis vi skal sikre os, at den europæiske industri bliver ved med at være attraktiv, så er der brug for, at den kan konkurrere med de tilbud og støtteincitamenter, der lige nu er til rådighed uden for EU. Derfor vil vi foreslå, at vi midlertidigt tilpasser vores statsstøtteregler, så vi kan sætte farten op og gøre det hele mere enkelt, sagde Ursula von der Leyen, da hun her til formiddag talte under World Economic Forums årlige økonomiske topmøde i alpebyen Davos i Schweiz.

Europa-Kommissionen vil i løbet af de kommende uger præsentere et udspil til, hvad medlemslandene kan gøre for at skærme sig mod den stigende konkurrence fra USA. (Foto: © GIAN EHRENZELLER, Ritzau Scanpix)

Derudover er der ifølge kommissionsformanden også brug for at gøre hverdagen mindre bureaukratisk for de europæiske virksomheder, der arbejder inden for den grønne omstilling.

Et af de store problemer i dag er, at grønne virksomheder ofte må vente længe på at få myndighedernes godkendelse til eksempelvis at bygge en ny fabrik eller udvide den eksisterende produktion.

Derfor barsler hun med et nyt udspil, det såkaldte 'Net-Zero Industry Act', der blandt andet skal forenkle godkendelsesprocessen af nye fabrikker samt sikre mere målrettet støtte til strategisk vigtige dele af den vedvarende energiproduktion.

- Vi europæere bliver nødt til at blive bedre til at pleje vores egen grønne industri, sagde Ursula von der Leyen til de hundredvis af fremmødte politikere, erhvervsspidser og andre magthavere, der i disse dage er samlet i Davos for at diskutere verdens økonomiske tilstand.

Presset fra USA og Kina

Meldingen kommer, netop som medlemslandene er ved at finde ud af, hvad de skal stille op med den amerikanske præsident, Joe Bidens, nye klimapakke, den såkaldte Inflation Reduction Act, der i de kommende år vil pumpe, hvad der svarer til godt 2.550 milliarder kroner ud i USA’s grønne sektor.

Støtten, der er en blanding af direkte statsstøtte og gunstige skattelettelser, er først og fremmest reserveret til virksomheder i USA. Derudover er der særlige ’Buy American’-klausuler i loven, som skal tilgodese de amerikanske virksomheder.

Men ifølge en lang række EU-lande er der tale om konkurrenceforvridende statsstøtte og diskriminerende protektionisme, som de frygter, vil rive tæppet væk under hele Europas vedvarende energisektor.

Derfor har en række medlemslande, ikke mindst Frankrig, presset hårdt på for et europæisk modsvar til den amerikanske hjælpepakke. Europa har nemlig i årevis været førende på det grønne område, og derfor frygter flere nu at blive overhalet indenom af både amerikanerne og kineserne, som også har stort fokus på at vinde den grønne førertrøje.

Hele den grønne sektor boomer i disse år, og ifølge Det Internationale Energiagentur vil markedet for masseproduceret grøn teknologi årligt være knap 5.000 milliarder kroner værd inden årtiet er omme. Det er mere end tre gange så meget, som det er i dag.

EU-landenes ledere skal mødes i begyndelsen af februar og diskutere, hvad de skal stille op med presset fra især USA og Kina. (Foto: © Michael Sohn, Ritzau Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) har meddelt, at hun er klar til at kaste et kritisk blik på EU's statsstøtteregler, så medlemslandene kan tage højde for den nye konkurrence udefra.

Økonomiminister Troels Lund Poulsen (V) er dog noget skeptisk over for brugen af statsstøtte.

- Jeg tror ikke, at løsningen for at sikre en bedre økonomi er mere statsstøtte, siger han til Ritzau.

Ursula von der Leyen understregede også under talen i Davos, at mere lempelige statsstøtteregler ikke må gå ud over de medlemslande, som ikke har det store økonomiske overskud til at støtte deres grønne virksomheder. Derfor foreslår hun også, at EU-landene i fællesskab bruger flere penge på omstilling – blandt andet gennem en ny såkaldt suverænitetsfond. Den vil blive præsenteret i detaljer senere på året.

- Vi har et lille vindue til at investere i vedvarende energi og innovation for på den måde at sikre, at vi bliver førende på området, inden den fossile økonomi bliver forældet, sagde hun.

EU’s stats- og regeringschefer skal diskutere den nye grønne industripolitik, når de mødes til et ekstraordinært topmøde den 9. og 10. februar i år.