Ungarns nationalkonservative regeringsparti, Fidesz, hører ikke længere til blandt resten af Europas konservative partier.
Det er budskabet fra Europa-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, efter at det ungarske parti i en ny reklamekampagne har beskyldt ham for at ville oversvømme Ungarn med migranter og derved "true" landets sikkerhed.
- Man kan ikke gøre meget mod løgne, lød det fra kommissionsformanden, da han tirsdag blev spurgt ind til kampagnen under en debat i Stuttgart, Tyskland.
Jean-Claude Juncker mener ikke, at det ungarske regeringsparti længere har hjemme i Europa-Parlamentets kristenkonservative gruppe, Det Europæiske Folkeparti (EPP), hvor det ellers har været medlem siden 1996.
Jean-Claude Juncker, som selv er konservativ og en del af EPP, opfordrer derfor gruppens formand, Manfred Weber, til at genoverveje, om han "overhovedet har brug for disse stemmer" fra Fidesz og dets leder, premierminister Viktor Orban.
- Der er overhovedet intet overlap mellem Orban og mig selv. Jeg mener ikke, at han skal være i EPP, sagde han.
'Det er jo ren Monty Python'
I reklamekampagnen fra den ungarske parti ser man Jean-Claude Juncker sammen med den ungarsk-amerikanske milliardær George Soros, som længe har været en torn i øjet på Viktor Orban.
Ifølge Ungarns indvandringskritiske og EU-skeptiske premierminister prøver George Soros bevidst at undergrave Fidesz-regeringen og skabe en ny, global verdensorden, hvor folk frit kan rejse fra det ene land til det andet.
Og i reklamen bliver Jean-Claude Juncker beskyldt for at være styret af George Soros og for at ville lave ”eksperimenterende immigrationsprojekter med afrikanske lande”.
- De vil svække medlemslandenes ret til grænsekontrol og lempe reglerne for migrant-visa. Alle har ret til at kende til forslagene, der i bund og grund bringer Ungarns sikkerhed i fare, lyder det blandt andet.
Det er ikke kun Jean-Claude Juncker, der har taget afstand fra reklamen. Det samme har den socialdemokratiske Frans Timmermans, der er EU-Kommissionens første næstformand.
- Den her sag ville have været ironisk, hvis ikke det var, fordi det var så alvorligt. Det er jo ren Monty Python. De laver en anklage, som intet har med sandheden at gøre, sagde han tirsdag.
Og ifølge en udtalelse fra Europa-Kommissionen er det "chokerende, at sådan en grotesk konspirationsteori har spredt sig til de etablerede medier".
Danske konservative tager afstand
Det er dog ikke første gang, at Viktor Orban og resten af Fidesz lægger sig ud med EU-spidserne. Partiet er blandt andet blevet beskyldt for at se stort på EU’s retsstatsprincipper og for at indskrænke ytringsfriheden i landet.
De danske konservative sidder også med i EPP og arbejder derved sammen med Fidesz i EU. Tidligere på ugen undestregede partiets spidskandidat til europaparlamentsvalget, Pernille Weiss, at det er bedre at have Fidesz med i den konservative gruppe frem for at vende dem ryggen.
- Med Ungarn er det ligesom at have en pubertetspræget teenager i familien. Man kan godt have lyst til at smide ham ud, men man gør det ikke, fordi man ved, at der kun er tale om en overgang, forklarede hun mandag.
Den kurs følger hun stadig.
- Men Orban nærmer sig i den grad den røde linje, understreger hun i dag.
- Han er en klaphat, og det er så paranoidt, det skræmmebillede han prøver at tegne. Både på det indholdsmæssige og formmæssige plan bevæger han sig på en meget problematisk kurve, og vi skal virkelig holde øje med, hvad han gør, siger hun og hæfter sig ved, at EPP-ledelsen har taget kraftigt afstand fra udtalelserne.
En kritik, hun bakker op om. Og hun understreger, at hvis ledelsen vælger at sige endegyldigt stop, så vil hun bakke op om det.
- Men vi bliver også nødt til at være de fornuftige og moralsk uangribelige i forhold til måden, vi agerer på nu. Det vil være så nemt for mig at sige, at Fidesz skal smides ud. Men Europa er i en vanskelig fase, når det kommer til højrepopulister, og vi må gøre alt, hvad vi kan for at få dem neutraliseret og tilbage på den brede, demokratiske landevej, understreger Pernille Weiss.