EU forsvarer blokade af 250.000 vacciner: 'AstraZeneca skal levere til os først'

Hvis medicinalfirmaer sender coronavacciner ud af EU, før medlemslandene har fået deres doser, falder hammeren.

Vaccineproducenten AstraZeneca havnede i stormvejr efter de meldte ud, at de kun kunne levere under halvdelen af de omkring 100 millioner vaccinedoser, som EU havde forventet at modtage i marts. (Foto: DADO RUVIC)

Så længe medicinalfirmaerne overholder deres vaccinekontrakter med EU og leverer de doser, som medlemslandene har bestilt, kan de også sagtens få lov til at eksportere doser, der er produceret inden for unionens grænser, til andre lande.

Men hammeren falder, hvis firmaerne i stedet sender doser, som egentlig er øremærket Danmark og de andre medlemslande, til udlandet.

Sådan lyder forsvaret fra Europa-Kommissionen, efter at det er kommet frem, at den italienske regering med opbakning fra Europa-Kommissionen har valgt at blokere for eksporten af 250.000 italienskproducerede AstraZeneca-doser.

Doserne skulle være gået til Australien, og beslutningen har vakt opsigt blandt australierne og i resten af verden.

- Vi forventer, at de virksomheder, som EU har indgået forhåndskøbsaftaler med, gør deres bedste for at overholde de leverancekontrakter, de har med medlemslandene, lød det her til eftermiddag fra Eric Mamer, der er cheftalsperson for Europa-Kommissionen.

Han understregede, at beslutningen ikke var målrettet Australien men derimod AstraZeneca, som EU-landene har bestilt 300 millioner doser fra.

- Vi arbejder med virksomhederne for at sikre, at de leverer de doser, der er beregnet til EU. Og for alle de virksomheder, der gør det, er der ingen problemer med at få tilladelse til eksport, sagde han.

Drastisk tiltag

Australien er det første land, der bliver ramt af den vaccinefejde mellem EU og AstraZeneca, som har stået på siden januar i år.

Her kom det frem, at det britisk-svenske selskab alligevel ikke kan levere alle de omkring 100 millioner doser, det ellers havde lovet at levere til EU-landene i årets første tre måneder. I stedet frygtede man fra EU's side, at AstraZeneca stik imod aftalen havde sendt doserne til Storbritannien, som ikke oplevede de samme leveranceproblemer.

Flere medlemslande – herunder også Danmark – blev ramt af manglen på vacciner og var frustrerede over, at deres vaccineplaner blev forsinket. Derfor bankede Europa-Kommissionen lynhurtigt en strategi sammen for at sikre, at de vacciner, der bliver produceret til EU-landene, rent faktisk også bliver på kontinentet.

Metoden var drastisk og er normalt reserveret til eksempelvis våbenproduktion. EU-Kommissionen foreslog nemlig medlemslandene at indføre eksportkontrol af alle de firmaer, der producerer covid-19-vacciner i EU.

Det betyder helt konkret, at producenterne skal søge om eksporttilladelse hos de nationale myndigheder, inden de kan få lov til at sælge deres vacciner til lande uden for EU.

Og selvom der ifølge Europa-Kommissionen ikke er tale om et reelt eksportforbud, kan EU-landene sammen med Europa-Kommissionen nu nægte at give eksporttilladelse og derved blokere salget, hvis det viser sig, at firmaerne endnu ikke har leveret det, de har lovet til EU-landene.

Den australske premierminister, Scott Morrison, mener, at Italien og Europa har mere brug for vaccinerne end Australien. (Foto: DEAN LEWINS © Scanpix)

Australsk premierminister: Situationen er værre i Europa

Eksportkontrollen trådte i kraft 30. januar, og tiltaget har både vakt opsigt og bekymring verden over - ikke mindst blandt de lande, som får produceret vacciner inden for unionens grænser.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har i skarpe vendinger været ude at kritisere kontrollen og advare mod "vaccinenationalisme". For ifølge generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus kan vaccinenationalisme føre til "forsinket bedring".

- Hamstring af vacciner kan holde pandemien i live og forsinke den globale, økonomiske bedring, sagde han ifølge BBC og kaldte tiltaget for en ”katastrofal moralsk fiasko”, der kan føre til øget global ulighed.

Tidligere på dagen var der videomøde mellem den australske regering og Europa-Kommissionens ledende næstformand, Valdis Dombrovskis, og her opfordrede australierne Italien og Europa-Kommissionen til at genoverveje beslutningen.

Den australske regering fastholder dog, at de manglende doser ikke vil påvirke udrulningen af deres vaccineplan. Og den australske premierminister, Scott Morrison, understreger selv, at italienerne lige nu har mere brug for vaccinerne, end australierne har.

- I Italien dør der omkring 300 personer om dagen (som følge af covid-19, red.). Og jeg kan bestemt godt forstå, at der er stor bekymring i Italien og i mange andre lande i Europa. De befinder sig i en løbsk krisesituation. Sådan er det ikke i Australien, sagde han ifølge The Guardian.

Det er uvist, hvad der nu sker med de 250.000 AstraZeneca-doser, som ikke har fået lov til at forlade Italien. Det er op til firmaet selv at afgøre det, men den italienske regering mener, at vaccinerne bør blive i Europa.

Selvom beslutningen har vakt opsigt, har den også mødt opbakning fra blandt andet den franske regering, der har udtalt, at den meget vel kan finde på at gøre det samme. Og Europa-Kommissionen understregede her til eftermiddag, at EU har givet 174 eksporttilladelser til 30 forskellige lande.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk