EU giver Biden straftold i sejrsgave: Vil ramme alt fra tobak til akvariefisk

EU-landene er klar til at droppe straftold, hvis USA følger trop.

Sidste år indførte USA straftold på en række europæiske varer. Nu svarer EU igen. (Foto: Søren Winther Nørbæk (Grafik))

Det er lidt af en lunken sejrsgave, USA's nyvalgte præsident, Joe Biden, har fået fra Danmark og de andre EU-lande.

Fra i morgen indfører medlemslandene nemlig straftold for godt 25 milliarder kroner på en række af de varer, som amerikanerne sælger til Europa.

Den ekstra told kommer blandt andet til at ramme amerikansk tobak, juice, spiritus, jordnødder, akvariefisk, fitnessmaskiner, traktorer og fly. Og det betyder, at det nu kan blive dyrere for europæerne at købe de udvalgte varer, som bliver importeret fra USA.

Men fra EU’s side er man klar til hurtigt at fjerne de nye, hårde toldsatser igen. Det kræver dog, at de amerikanske politikere også fjerner den ekstra told, som de sidste år pålagde en lang række europæiske varer.

- Vi er selvfølgelig klar til at suspendere eller fjerne vores tariffer, hvis amerikanerne fjerner deres. Det gælder både for den nuværende (under ledelse af præsident Donald Trump, red.) og den kommende regering, lød det her til eftermiddag fra EU-kommissær Valdis Dombrovskis, der også er ledende næstformand i Europa-Kommissionen.

Han havde nemlig helst set, at straftolden aldrig var blevet til noget, og derfor betegnede han det også som "beklageligt".

- Men vi vil afspejle de tiltag, som USA allerede har indført, for vi ønsker ikke at eskalere striden yderligere, tilføjede han efter et møde med medlemslandenes handels- og udenrigsministre.

Langstrakt strid

Straftolden er nemlig det seneste skridt i den langstrakte handelsstrid, som EU og USA har befundet sig i i de seneste 16 år, og som sidste år førte til, at Trump-regeringen indførte ekstra told på en række europæiske varer.

Stridens omdrejningspunkt er de store flyfabrikanter - og rivaler - Airbus og Boeing, der hører hjemme i henholdsvis Europa og USA.

Amerikanerne har i en årrække beskyldt flere europæiske lande for at give ulovlig statsstøtte til Airbus, mens EU-landene omvendt har anklaget skiftende amerikanske regeringer for ulovligt at støtte Boeing, der blandt andet står bag den ikoniske jumbojet.

Sidste år gav Verdenshandelsorganisationen (WTO), der agerer dommer i internationale handelskonflikter, amerikanerne lov til at pålægge straftold for næsten 50 milliarder kroner om året på europæiske importvarer som følge af ulovlig statsstøtte i Europa.

Det fik efterfølgende Trump-regeringen til at lægge ekstratold på store passagerfly samt industri- og landbrugsvarer som italiensk ost, britisk cashmere, single malt whisky og fransk vin.

USA's præsident, Donald Trump, har aldrig været den store fan af EU. (Foto: ERIC VIDAL © Scanpix)

Kan ikke vente på Biden

I sidste måned gav WTO så grønt lys til, at EU-landene som modsvar til ulovlig amerikansk Boeing-statsstøtte kunne pålægge amerikanske varer straftold på op til 25 milliarder kroner årligt.

Ekstratolden bliver ifølge Europa-Kommissionen på 25 procent på de udvalgte varer. Men trods skepsis og modvilje fra flere EU-ledere ville det ifølge den tyske økonomiminister, Peter Altmaier, ikke give mening at vente med at indføre den, til efter Joe Biden har fundet sig til rette i Det Ovale Kontor.

Den demokratiske politiker bliver først taget i ed som præsident om godt to måneder, og EU-landene kan ikke vente så længe, lød det fra den tyske minister, der ledte mødet mellem de europæiske ministre i dag.

- USA’s tariffer har været der i mindst et år, og vi vil ikke vide før februar eller marts, hvem det er, vi rent faktisk skal tale med det om. Derfor kan vi ikke vente så længe, og vi skal gøre noget for at undgå en yderligere eskalering af konflikten, sagde økonomiministeren fra Tyskland, der lige nu har formandskabet for EU.

Håber på bedre forhold

Europa-Kommissionen har dog allerede været i kontakt med Joe Bidens folk, og kommissær Valdis Dombrovskis tilføjede, at medlemslandene har ”store forventninger” til det kommende handelssamarbejde med den demokratiske politiker.

De seneste fire år under præsident Trump, som har stået for en protektionistisk 'America First'-linje, har ikke altid været lige lette for EU-landene. Præsidenten har blandt andet udtalt, at EU er USA’s handelsmæssige "fjende", og at unionen kun blev oprettet for at udnytte amerikanerne og "angribe vores sparebøsse".

Men nu håber medlemslandene, at de sammen med den Biden-regeringen kan "få en ny start", når det kommer til samhandlen på tværs af Atlanterhavet.

- Der er store forventninger og forhåbninger om, at præsidentvalget i USA vil føre til en tilbagevenden til det multilaterale engagement i international samhandel, og at det bliver muligt at få bugt med gamle konflikter, sagde den tyske økonomiminister.

Her ses Joe Biden under et besøg i Bruxelles i 2015 sammen med den daværende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Trump har truet med gengældelse

Det er endnu uvist, hvordan præsident Trump har tænkt sig at reagere på meldingen fra EU. Men ifølge nyhedsbureauet Reuters udtalte han i sidste måned, at han ville "slå meget hårdere igen", hvis der blev indført ekstratold i Europa. Han mener nemlig ikke, at det vil være lovligt for EU at gøre det.

- Jeg kan godt fortælle jer, at de ikke har lyst til at gøre noget som helst, sagde Donald Trump, der forbliver præsident indtil 20. januar næste år.

Chris Swoger, der står i spidsen for brancheorganisationen Distilled Spirits Council of the United States, har allerede været ude at advare mod den nye europæiske straftold.

- Yderligere tariffer vil være et kæmpe slag for de amerikanske spiritusproducenter, ikke mindst de mindre af dem, som kæmper for at holde sig oven vande, fordi man har lukket for prøvesmagningerne, restauranterne og barerne som følge af covid-19, siger han ifølge Reuters i en udtalelse.

Omvendt er Guillaume Faury, der er administrerende direktør for Airbus, "meget glad" for, at EU-landene nu også kan indføre straftold mod USA – herunder også Boeing.

Men han understregede også over for nyhedsbureauet AP, der talte med ham kort før det amerikanske præsidentvalg i sidste uge, at der bør finde en langsigtet løsning, for på nuværende tidspunkt ”er det virkelige lose-lose for alle”, sagde han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter