EU: Græsk grænsekontrol er blevet bedre

Den frie bevægelighed inden for Europa afhænger af, at der er styr på de ydre grænser, siger EU-kommissær.

EU-Kommissionen har kritiseret Grækenland for ikke at overholde sine forpligtelser med at kontrollere Schengen-områdets ydre grænser. Her er vi ved grænsen mellem Grækenland og Makedonien. (Foto: Kostas Tsironis © Scanpix)

Grækenlands ydre grænsekontrol er blevet bedre. Men den er stadig ikke god nok, vurderer EU-Kommissionen, som tirsdag har evalueret den græske handlingsplan for at lappe alle hullerne.

I januar fastslog EU-Kommissionen, at Grækenland alvorligt har overtrådt sine forpligtelser med at kontrollere Schengen-områdets ydre grænser.

Hvis der stadig er alvorlige mangler i den græske grænsekontrol 12. maj, vil kommissionen foreslå en forlængelse af indre grænsekontroller i op til to år, og dermed kan Grækenland i praksis blive suspenderet fra Schengen-samarbejdet.

I EU-Kommissionens bedømmelse tirsdag hedder det, at Grækenland har gjort "markante fremskridt" på flere af de områder, hvor grænsekontrollen er blevet hårdt kritiseret.

Men der mangler stadig detaljerede tidsplaner for det, der mangler at blive gjort, og i den græske handlingsplan mangler der også oplysninger om, hvilke myndigheder der er ansvarlige for at føre EU's anbefalinger til grænsekontrol ud i livet.

- EU's evne til at opretholde et område uden indre grænsekontrol afhænger af vores evne til effektivt at styre vores ydre grænser, siger Dimitris Avramopoulos, der er EU-kommissær med ansvar for migration og indre anliggender.

Inden for Schengen-området har Belgien, Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og Østrig i dag indre grænsekontrol, og Østrig vil senest fra 1. juni som et nyt tiltag også skærpe sin grænsekontrol ved Brennerpasset, der ligger i Alperne på grænsen til Italien.

/ritzau/

Facebook
Twitter