EU hjemkalder ambassadør fra Tanzania efter klapjagt på homoseksuelle

I sidste uge opfordrede guvernøren i landets største by borgerne til at angive bøsser og lesbiske.

EU vil overveje relationerne med Tanzania. (Foto: Francois Lenoir © Scanpix)

EU har hjemkaldt sin ambassadør fra Tanzania på grund af en "svækkelse af menneskerettighederne og lov og ret".

Unionen, som har afsat mere end 4,5 milliarder kroner i bistand til det østafrikanske land mellem 2014 og 2020, skriver i en udtalelse, at det vil gennemføre en større gennemgang af EU's relationer med Tanzania.

Beslutningen om at hente ambassadør Roeland van de Geer hjem kommer i kølvandet på, at Paul Makonda - guvernør i Tanzanias største by, Dar es Salaam - i sidste uge indledte en heksejagt på homoseksuelle.

Han ville oprette en taskforce, som skulle identificere bøsser og lesbiske på de sociale medier, og han opfordrede også byens borgere til at angive dem.

Homoseksuelle relationer er - som i mange andre afrikanske lande - strafbart i Tanzania, hvor det kan give 30 års fængsel.

10 er sigtet for at være bøsser

I løbet af sidste uge udtalte Dar es Salaams guvernør, at han allerede havde modtaget tusindvis af tips om homoseksuelle borgere, som man nu vil forfølge.

Dar es Salaam guvernør, Paul Makonda, er en tæt allieret til Tanzanias præsident John Magufuli. (Foto: KHALFAN SAID HASSAN © Scanpix)

Umiddelbart er der dog ikke forlydender om fængslinger. Ifølge flere internationale medier er homoseksuelle i byen flygtet eller gået under jorden.

Menneskeretsorganisationen Amnesty skriver til gengæld i en pressemeddelelse, at 10 mænd blev anholdt på den delvist selvstyrende ø Zanzibar i løbet af weekenden.

Det skal være sket efter, at politiet fik oplysninger om, at et homoseksuelt bryllup var i gang på en strand, og mændene er sigtet for at være bøsser.

Anholdelserne skete, selv om den tanzaniske regering ifølge Financial Times har taget afstand fra guvernør Paul Makondas udtalelser.

Ifølge en udtalelse fra landets udenrigsministerium, reflekterer hans udtalelser ikke regeringens position.

- Regeringen vil fortsætte med at respektere alle internationale aftaler om menneskerettigheder, som den har underskrevet og ratificeret, forlød det.

Stor dansk bistandsmodtager

I sidste uge fortalte projektleder for LGBT Danmarks aktiviteter i blandt andet Tanzania, Susanne Branner, dog til DR, at forfølgelsen af homoseksuelle begyndte, da landets nuværende præsident, John Magufuli, kom til i 2015.

- Det bidrager til den ekstreme stigmatisering og diskriminering, som de lever under. Før kunne man samles og have forstående familiemedlemmer, men nu ser vi en meget høj grad af vold, sagde hun.

- Hele terminologien er blevet så fjendsk, at rummet til at være den, man er, er lukket. Folk lever i angst. Man stoler ikke engang længere på sine egne, lød det fra Susanne Branner.

Tanzania er det land, som gennem tiden har modtaget mest udviklingsbistand fra Danmark. Sidste år tog Afghanistan teten, mens Tanzania fik næstmest med 349 millioner kroner.

Men klapjagten på bøsser og lesbiske får ikke i første omgang andre konsekvenser end diplomatiske reprimander, sagde udviklingsminister Ulla Tørnæs til DR i sidste uge.

- Danmark følger sagen i Tanzania meget tæt. Den danske regering lægger over for myndighederne ikke skjul på vores holdning og vores dybe bekymring, sagde hun.

FacebookTwitter