EU holder fast i sanktioner mod Rusland

Minsk-aftalen har ikke overbevist EU om, at sanktioner mod russere og ukrainere skal droppes. De indføres mandag.

Trods en aftale i Minsk holder EU tilsyneladende fast sanktioner mod russere og ukrainere, som indføres mandag den 16. februar. (Foto: © Andrei Stasevich, Scanpix)

EU vil mandag føje 19 nye navne til sanktionslisten over russere og ukrainere, som spiller en rolle i Ukrainekonflikten. Det sker trods underskrivelsen af en fredsaftale i Minsk torsdag, fortæller EU-diplomater til Reuters.

- Jeg kan bekræfte, at på mandag vil vi publicere listen uanset Minskaftalen, fortæller en diplomat til Reuters.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt bekræfter, at sanktionerne indføres:

På grund af nye angreb

- De sanktioner, der sættes i værk på mandag, står ved magt, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt efter EU-topmødet.

Helle Thorning-Schmidt forklarer, at sanktionerne er et svar på de nylige separatistangreb i den østukrainske havneby Marjupol. På den anden side er EU også klar til at løsne på sanktionsskruen, hvis der sker betydelige fremskridt i det østlige Ukraine, fortæller hun til Ritzau.

Mandag vedtog EU's udenrigsministre fastfrysningen af europæiske konti og indrejseforbud for yderligere 14 ukrainske seperatister og fem russiske foruden ni organisationer, men valgte at udskyde implementeringen til mandag den 16. februar på grund af de forestående fredsforhandlinger i Minsk.

Skruen strammes

EU-præsiden Donald Tusk fortæller efter EU-topmødet til Reuters, at sanktionerne står ved magt for at presse Rusland til at omsætte Minsk-aftalen til handling. Han tilføjer, at EU vil "reagere yderligere hvis nødvendigt."

Der er generel bekymring for, hvordan seperatisterne vil reagere på, at nedtællingen nu er i gang til en våbenhvile. Natten til torsdag blev der ifølge ukrainsk militær ført store kolonner af tunge våben ind over grænsen til Ukraine, og spørgsmålet er, om tiden til søndag vil bruges som et vindue til at erobre store områder i Ukraine, så man står godt i de senere forhandlinger, spekuleres der i.

Frygten for en hård offensiv i de næste dage har fået USA-administrationen til at advare pro-russiske styrker mod at tage nok en bid af Ukraine.

- Vi prøver at sende beskeden så klart som vi kan: hvilket som helst forsøg på at tage mere land fra nu og til lørdag nat vil seriøst underminere denne aftale, det vil vi gerne advare mod i de stærkeste termer, fortalte en repræsentant fra den amerikanske regering under forudsætning af anonymitet til Reuters.