EU imødekommer britiske krav om velfærdsydelser

EU vil indføre en nødbremse på velfærdsydelser til borgere fra andre EU-lande.

Den britiske premierminister David Cameron (th) havde forleden besøg af EU-præsident Donald Tusk i Downing Street 10. (Foto: Leon Neal © Scanpix)

I et kompromisforslag til de britiske krav om EU-reformer foreslår EU-præsidenten, Donald Tusk, at EU indfører en nødbremse på velfærdsydelser til borgere fra andre EU-lande.

Samtidig anerkender han den britiske modstand mod mere politisk integration, og han vil give de nationale parlamenter mulighed for at blokere for EU-lovgivning.

Et af Camerons krav har også været en tydelig anerkendelse af, at euroen ikke er EU's eneste valuta, og at lande uden for euroen ikke stilles dårligere end dem, der er med.

Her foreslår EU-præsidenten en ny mekanisme, der giver ikke-eurolande sådan en garanti, men de får ikke mulighed for at nedlægge veto eller på anden måde forsinke beslutninger for euro-landene.

Donald Tusk skriver i sit brev, at udspillet efter hans mening "går virkelig langt" for at finde løsninger på de reformer af EU-samarbejdet, som David Cameron har krævet.

Udspillet fra Donald Tusk, der kommer efter intense forhandlinger med den britiske premierminister, David Cameron, skal diskuteres på et EU-topmøde 18. og 19. februar i Bruxelles.

Hvis alle 28 EU-lande her bliver enige om en række reformer af EU-samarbejdet, som David Cameron har krævet, ventes den britiske premierminister at holde folkeafstemning i juni om ja eller nej til fortsat britisk medlemskab af EU.

Cameron kalder udspillet fra Tusk reel fremskridt i forhandlingerne med EU.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk