EU indfører nye sanktioner mod Rusland efter konflikt i Kertj-strædet

Otte russere bliver ramt af sanktioner som følge af den fortsatte fængsling af 24 ukrainske sømænd.

Siden slutningen af november har 24 ukrainske sømænd siddet fængslet på Krim-halvøen. (Foto: VOLOKIN YEVGENY © Scanpix)

Det er uacceptabelt, at 24 ukrainske sømænd på snart tredje måned fortsat sidder fængslet i Rusland.

Derfor vil EU nu indføre en række nye sanktioner mod otte russere, der alle har været involveret i anholdelsen og fængslingen af de ukrainere, som var ombord på de tre skibe, den russiske flåde beslaglagde i Kertj-strædet i slutningen af november sidste år.

Det bekræfter den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), til DR Nyheder.

Han kalder det et markant skridt fra EU's side, at man er nået til enighed om nye sanktioner, der sender et tydeligt signal til Rusland om, at presset nu øges for at få dem til at frigive ukrainerne.

En vigtig markering

Udenrigsministeren besøgte i slutningen af januar havnebyen Mariupol ved det Asovske Hav og har presset på for at få en reaktion fra EU, efter russiske flådeskibe den 25. november åbnede ild mod tre ukrainske skibe ved Kertj-strædet.

- Vi er ikke klar til på nogen måde at acceptere, at det bare er sådan, russerne gør, og leve med den ny verdensorden, siger Samuelsen og fortsætter:

- Vi skal tage ved lære af, at hvis vi gør det, så sker der det, der skete, efter de gik ind i Georgien. Så går russerne videre til Ukraine, og hvad bliver så det næste; de baltiske lande? Derfor er det tydeligt at markere, at grænsen er overtrådt, og derfor er vi villige til at optrappe sanktionerne.

De ukrainske skibe blev stoppet, da de ville sejle fra Odessa til Mariupol. Rusland annekterede i 2014 Krim, men resultatet af folkeafstemningen er med få undtagelser ikke anerkendt internationalt.

Rusland hævder, at de tre ukrainske skibe ulovligt og uden forudgående varsel sejlede ind i den russisk-kontrollerede del af Kertjstrædet på vej mod Mariupol.

Ukraine hævder omvendt at have varslet om gennemsejlingen, men at det var russerne, der indledte aggressionen og beskød de ukrainske fartøjer, inden de blev beslaglagt og ført til Krim.

Tidligere har både den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, opfordret Rusland til omgående at løslade sømændene; et krav, som Rusland hidtil har afvist.

Opdatering den 18. februar: To dage efter denne artikels tilblivelse, vedtog EU's udenrigsministre på et møde i Bruxelles officielt at indføre nye sanktioner mod Rusland.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk