EU klar til gengæld: Vil lægge afgift på vin og hummer

Hvis USA indfører ny told på EU-varer, er EU klar til at gøre det samme den anden vej.

Amerikansk hummer er en af de mange varer, der kan blive dyrere i Europa, hvis en handelskonflikt med USA udvikler sig. (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)

EU er klar til at svare igen, hvis USA lægger ekstra told på europæiske varer senere på måneden.

- Hvis nogen indfører told på vores flysektor, vil vi gøre præcis det samme, siger formanden for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker.

I går gav Verdenshandelsorganisationen, WTO, grønt lys til USA til at lægge ekstra told for 7,5 milliarder dollar på varer fra EU.

Det skyldes, at den europæiske flyfabrikant Airbus har fået billige statslån og dermed haft en fordel i forhold til sin amerikanske konkurrent Boeing.

Derfor varsler USA en stigning på 10 procent i told på europæiske fly og en 25 procents stigning i told på landsbrugsvarer som ost, skinke, vin og whisky fra Europa.

Fisk, læder og traktorer fra USA kan blive dyrt

Men EU har tænkt sig at skrue bissen på, hvis USA fører den ekstra told ud i livet den 18. oktober, siger DR's EU-korrespondent Ole Ryborg.

- EU ønsker at undgå en handelskrig mellem EU og USA som den, vi ser mellem USA og Kina. Men hvis ikke USA afstår fra straftold, der rammer Europa, kan EU ramme USA i samme størrelsesorden, som USA kan ramme Europa, siger Ole Ryborg.

Listen over varer fra USA, som EU overvejer at pålægge ekstra told, rummer blandt andet amerikansk fisk, hummere, peanuts, lædervarer og traktorer.

- EU har ret til at indføre straftold, men håber ikke, at det når dertil. Hvis det gør, kan det udvikle sig til en større handelskrig, siger EU-korrespondenten.

Se listen over varer fra EU, som USA vi lægge ekstra told på fra den 14. oktober.