EU-kommissær før møde med Trump: Vi er ikke fjenden

EU og USA mødes for første gang, siden Trump kaldte EU en "fjende".

EU-kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, og Donald Trump i Hamborg til G-20 mødet sidste år. (Foto: pool © Scanpix)

For bare to uger siden kaldte den amerikanske præsident EU for en fjende.

I aften tager Donald Trump imod EU-præsident Jean-Claude Juncker i Det Hvide Hus i Washington for at forsøge at nå til enighed om den igangværende handelsstrid mellem EU og USA.

Den fornemmeste opgave for EU bliver ifølge handelskommissær, Cecilia Malmstrøm, at få dæmmet op for konflikten og overbevise USA om, at den ikke skal betragte EU som en fjende.

- Vi kender ingen anden taktik end dialog. Vi skal forklare USA, at EU ikke er en fjende, men en ven og allieret. Vi deler USA's syn på, at verdenshandelsorganisationen WTO skal fornys, siger hun i et interview med Dagens Nyheter.

Den store opgave for Malmstrøm og kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, bliver at tale Donald Trump fra at pålægge biler og bildele importeret fra EU told på op til 25 procent.

En opgave, der i sig selv er stor nok, og tonen på begge sider er blevet skærpet flere gange den seneste tid.

USA's præsident har truet med, at det vil være næste træk, efter man 1. juni indførte 25 procent told på import af stål og 10 procent på aluminium fra EU, Mexico og Canada.

En handling, der øjeblikkeligt medførte, at de to lande men også EU svarede igen med told på amerikanske importvarer som for eksempel Levi's jeans, Harley-Davidson motorcykler og bourbon til en værdi af omkring 3,2 milliarder dollars.

Men hvor tolden på stål- og aluminium har kostet for eksempel Canada dyrt, vil det for EU ramme langt hårdere, hvis der bliver gjort alvor af told på biler og bildele.

- Det er en helt anden kategori, for så omfatter det så stor en del af samhandlen, det rammer jo ikke bare EU, men også Japan, så hvor handelsforholdet til Kina måske allerede ligger helt i det let lyserøde felt, er vi måske op i det orange, lyder det fra den uafhængige økonom Ulrik Bie, der har specialiseret sig i amerikansk økonomi.

USA bliver plyndret

USA bliver ifølge Donald Trump udnyttet af EU, som han har anklaget for at være en institution konstrueret med det formål at plyndre USA.

Fastholder USA at pålægge import af biler yderligere told, har EU dog allerede forberedt et modtræk, og ifølge Cecilie Malmstrøm kan det koste amerikanerne op til 20 milliarder dollars.

I første omgang vil det formentlig være de amerikanske forbrugere, som vil mærke en eventuel forhøjet toldsats, lyder det fra Ulrik Bie.

- Øget told får jo priserne til at stige, og vi ser allerede, at vaskemaskiner er blevet dyrere, og det er blevet dyrere at bygge huse, fordi tømmer er blevet dyrere, så omkostningerne er væltet over på forbrugerne.

Dyrere biler

Ifølge The National Automobile Dealers Association vil prisen for en bil produceret i USA stige med et par tusinde dollar, og prisen for importerede biler og lastbiler vil stige med knap 7.000 dollar.

Og den amerikanske bilproduktion er meget afhængig af den velfungerende samhandel med andre dele af verden.

- De amerikanske bilproducenter lever jo af at importere masser af bildele fra andre lande, så bliver de langt dyrere, betyder det jo også, at produktionen for nogle af USA's største eksportører bliver langt mere omkostningsfuld. Risikoen er, at industrien flyttes helt væk, eksempelvis til Afrika, siger Ulrik Bie og fortsætter:

- Virksomhedernes forsyningskæder er utroligt integrerede og derfor er det også tit landbrugsprodukter, man først går efter at ramme, da de mærker konsekvenserne med det samme, og det på den måde fungerer lidt mere simpelt, siger han.

Økonomisk håndsrækning

Konsekvenserne af de nyindførte toldsatser fra nogle af USA's handelspartnere er da også allerede begyndt at vise sig i netop landbruget.

I går annoncerede den amerikanske regering en form for hjælpepakke på 12 milliarder dollars til dele af landbruget, hvis produkter bliver ramt af øgede toldsatser indført af blandt andet Kina og Mexico som gengæld for stål- og aluminiumtolden, USA har indført.

Den økonomiske håndsrækning har fået en blandt modtagelse i det republikanske bagland, hvor nogen har forsvaret det og anser det som nødvendigt for i det lange løb at tjene målet om bedre handelsaftaler, har andre været mere kritiske.

Den republikanske senator Bob Corker. (Foto: Aaron P. Bernstein © Scanpix)

Senator fra Tennessee Bob Corker og Arizona-senator Jeff Flake - der begge har været kritiske over for Trump og har meddelt, at de ikke genopstiller - kalder det et "forfærdeligt tiltag" og understrege, at landbruget ikke har brug for almisser, men for det frie marked.

- Jeg vil gerne vide, hvad vi så skal sige til for eksempel bilfabrikanterne og alle de andre, der bliver ramt af tolden. Nu er vi nødt til at behandle alle ens, og hvis vi hjælper dem, hvor meget kommer det så til at koste?, siger Louisiana-senator John Kennedy.

Over for magasinet Slate afviser han ikke at kalde det en redningsaktion:

- Du kan kalde det, hvad du vil. Jeg kalder det 12 milliarder dollars. Og det danner præcedens, lyder det.

Facebook
Twitter