EU-kommissær truer Polen med at inddrage stemmeret

Polen advares om, at de grundlæggende rettigheder skal respekteres. Polen mener, at EU tjener Tyskland bedst.

Jaroslaw Kaczynski er ikke en del af den polske regering, men han påvirker udviklingen i landet via sit formandsskab i partiet Lov og Retfærdighed. (Foto: Agencja Gazeta © Scanpix)

EU-kommissær Jyrki Katainen advarer Polen om, at stemmeretten i Europa kan blive inddrabet, hvis ikke grundlæggende rettigheder respekteres.

Men det holder ikke lederen af det regerende nationalkonservative parti i Polen, Jaroslaw Kaczynski, tilbage.

Han siger i et interview til en tysk avis, at han er enig med USA's præsident, Donald Trump i, at EU først og fremmest tjener tyske interesser.

Katainen, der er næstformand for EU-Kommission, siger, han håber, at der kommer andre boller på suppen, når den tyske forbundskansler, Angela Merkel, i morgen mødes med de polske ledere, heriblandt Kaczynski, i Warszawa.

I teorien kan Polen fratages stemmeretten, hvis alle de øvrige 27 medlemslande er enige. Men Ungarn er i omtrent samme situation som Polen og vil nedlægge veto mod et så drastisk skridt.

Men EU-embedsmænd har tidligere sagt, at det kan blive nødvendigt at gøre forsøget.

Polens regering kritiseres for at angribe medierne og gennemtrumfe forandringer i forfatningsdomstolen, som vil sikre de nationalkonservative indflydelse mange år fremover.

Ifølge Katainen har Polen på den måde "afprøvet grænserne" for, hvad EU vil være med til.

/ritzau/