EU-Kommissionen anbefaler Danmark at udfase grænsekontrol

Danmark og fire andre lande bør udfase den midlertidige grænsekontrol over det næste halve år, lyder det fra kommissionen.

Om seks måneder bør der ikke længere være grænsekontrol mellem de forskellige Schengen-lande, lyder det fra EU-kommissionen. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Østrig, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge bør i løbet af de næste seks måneder udfase deres midlertidige brug af grænsekontrol.

Således lyder anbefalingen fra EU-Kommissionen i dag.

Indtil grænsekontrollen i de fem respektive bliver helt afskaffet, skal den kun benyttes i begrænset omfang, lyder det i anbefalingen på kommissionens hjemmeside.

Kommissionen anbefaler yderligere, at landene - der alle er medlem af Schengen - finder alternative metoder, der kan bidrage med samme niveau af sikkerhed.

Det bør blandt andet omfatte regelmæssige politikontroller i grænseområder og helt generelt et stærkt politisamarbejde mellem de forskellige lande i Schengen-samarbejdet.

- Tiden er kommet til, at vi begynder at overgå til et fuldt funktionsdygtigt Schengen-system, og i dag kommer vi med et konkret forslag til at nå det mål, siger kommissær for immigration, Dimitris Avramopoulos.

Anbefalingen fra EU-Kommissionen kommer samme dag, som Sverige har besluttet at skærpe deres grænsekontrol mod Danmark. Til gengæld fjerner svenskerne id-kontrollen, som blev indført for næsten halvandet år siden.

Danmark har haft midlertidig grænsekontrol mod Tyskland siden januar sidste år.

Grænsekontrollen er placeret ved den dansk-tyske grænse i Jylland samt ved færgelejerne i Gedser, Rødby og Rønne.