EU-Kommissionen giver Google en bøde på 11 milliarder

Google har endnu en gang forbrudt sig mod EU's konkurrenceregler, lyder det fra konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager på et pressemøde i dag. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

EU-Kommissionen uddeler nu endnu en bøde til it-giganten Google for brud på EU's konkurrenceregler.

Det oplyser EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, i en pressemeddelelse.

- I dag har Kommissionen udstedt en bøde til Google på 1,49 milliarder euro (cirka 11 milliarder danske kroner, red.) for ulovlig misbrug af sin dominerende position på markedet til at forhandle netannoncer, udtaler hun.

- Google har cementeret sin dominans inden for netannoncer og skærmet sig selv mod pres fra konkurrenter ved at indføre anti-konkurrence restriktioner over for tredjepartshjemmesider. Dette er ulovligt ifølge EU's konkurrenceregler, lyder det fra konkurrencekommissæren.

Ifølge Kent Walker, der er Senior Vice President for global affairs i Google, har it-giganten længe forsøgt at komme Kommissionens bekymringer i møde.

- Vi har altid været helt enige i, at sunde og blomstrende markeder er i alles interesse. Vi har allerede foretaget en lang række ændringer i vores produkter for at komme Kommissionens bekymringer i møde. Og over de kommende måneder vil vi lave yderligere opdateringer for at give konkurrenter endnu større synlighed i Europa.

Stoppede i 2016

Bøden kommer som resultat af en langvarig undersøgelse af Googles Adsense-tjeneste, som giver virksomheder muligheder for at byde på bedre placeringer i Googles søgeresultater.

Ifølge Margrethe Vestager har Googles misbrug af sin magtposition på markedet varet i over 10 år og medført, at andre virksomheder ikke har haft muligheden for at skabe innovation på området.

Virksomheden er dog stoppet med forseelserne, få måneder efter at Kommissionen i juli 2016 åbnede sagen mod Google og Googles moderselskab, Alphabet Inc.

Tredje bøde på tre år

Det er tredje gang på under tre år, at Europa-Kommissionen udsteder en milliardbøde til Google.

I juni 2017 fik it-giganten en bøde på 18 milliarder kroner og i juli 2018 en bøde på 32 milliarder kroner. Begge gange satte Kommissionen rekord for bødestørrelsen.

Første bøde fik Google for at favorisere sin egen tjeneste 'Google Shopping' på bekostning af andre shopping-hjemmesider. I 2018 fik Google bøden for konkurrenceforvridning i forbindelse med selskabets Android-styresystem til mobiltelefoner.

Ifølge Margrethe Vestager vil kommissionen fortsat holde øje med Google, både i forbindelse med de sager, de tidligere har været inde i, men også i forbindelse med Googles rolle i forhold til for eksempel jobmarkedet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter