EU-kommissionen i ny anbefaling: EU’s ydre grænser bør gradvis genåbnes fra 1. juli

Derudover anbefaler kommissionen, at Danmark og de andre EU-lande fjerner alle interne grænserestriktioner fra på mandag.

Danmark har ikke planer om at fjerne alle grænserestriktionerne fra på mandag. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Der var tale om en ”helt ekstraordinær og alvorlig krise”, da landene i Schengen-samarbejdet i midten af marts besluttede sig for midlertidigt at lukke deres ydre grænser.

Men nu, knap tre måneder efter, er corona-situationen knap så alvorlig længere. Derfor anbefaler Europa-Kommissionen i dag, at landene delvist og gradvist begynder at genåbne de ydre grænser fra den 1. juli i år.

- Internationale rejser er altafgørende for både turismen og erhvervslivet, men også for at venner og familie igen kan mødes, lyder det fra EU’s kommissær for indre anliggender, Ylva Johansson.

- Selvom vi fortsat skal være forsigtige, er tiden kommet til, at vi begynder at forberede os på at løfte restriktionerne over for de lande, hvor sundhedssituationen minder om vores. Derudover skal vi genoptage behandlingen af visa, siger hun.

Indre grænser bør fjernes

Der er nemlig ikke tale om, at de ydre grænser skal åbnes for alle tredjelande, understreger EU-kommissionen i sin anbefaling. Der er en række lande, hvor sundhedssituationen fortsat er kritisk, og derfor skal medlemsstaterne selv være med til at udpege de lande, som man kan åbne de ydre grænser for.

Udvælgelsen skal ske med afsæt i en række objektive kriterier, herunder hvor højt smittetrykket er i de pågældende lande. Samtidig skal den være fleksibel, så man kan lukke de ydre grænser igen, hvis der lige pludselig kommer et nyt coronaudbrud i landet.

Kommissionen har dog allerede udpeget blandt andet Serbien, Albanien og Nordmakedonien som lande, der bør åbnes for. Og Ylva Johansson forventer også, at landene, som der bliver åbnet for, tilsvarende vil åbne grænserne for EU-borgere.

EU-kommissær Ylva Johansson opfordrer Danmark og de andre EU-lande til at fjerne alle grænserestriktioner så hurtigt som muligt. (Foto: OLIVIER HOSLET / POOL © Scanpix)

Klart budskab til Danmark

Udover at genåbne de ydre grænser anbefaler Europa-Kommissionen også, at medlemslandene åbner sine indre grænser fra på mandag, den 15. juni. En lang række lande, herunder Danmark, valgte nemlig helt at lukke grænserne eller indføre restriktioner, da pandemien for alvor tog fart.

- Grænserestriktioner er ikke en god måde at behandle pandemien på nuværende tidspunkt, siger Ylva Johansson.

Den danske regering har dog fortsat valgt at lukke grænsen for en lang række medlemslande. Som det ser ud nu, er det kun turister fra Tyskland, Norge og Island samt ægtefæller og familie til udenlandsdanskere, der fra på mandag kan få lov til at rejse til Danmark.

Til gengæld har Tyskland i går meddelt, at landet vil ophæve grænsekontrollen til Danmark, Schweiz, Frankrig og Østrig fra den 15. juni. Og Ylva Johansson har et klart budskab til den danske regering, der ikke har planer om at fjerne alle restriktioner før den 31. august.

- Mit budskab er, at I skal genåbne så hurtigt som muligt, siger hun.

Facebook
Twitter