EU-Kommissionen: Storbritannien bryder reglerne ved ikke at udnævne EU-kandidat

Kommissionen har givet briterne en uge til at komme med et svar.

Den kommende kommissionsformand, Ursula von der Leyen, håber, at den nye kommission kan træde til 1. december. (Foto: OLIVIER HOSLET © Scanpix)

Det er i strid med EU-reglerne, at Storbritannien ikke vil udnævne en kandidat til Europa-Kommissionen på nuværende tidspunkt.

Det er meldingen fra Europa-Kommissionen, efter at den britiske regering onsdag meddelte, at der først vil blive nomineret en britisk kommissærkandidat efter parlamentsvalget den 12. december.

Derfor har kommissionen nu sendt en såkaldt åbningsskrivelse til regeringen, der er det første skridt i en sag om traktatbrud.

Her står der, at Storbritannien ”overtræder dets forpligtigelser i henhold til EU-traktaten" ved ikke at stille med en kandidat, og derfor har de britiske myndigheder fået indtil fredag den 22. november til at svare på henvendelsen og forsvare sig.

Hvis kommissionen herefter vurderer, at landet ikke overholder sine forpligtelser, kan den sende en formel anmodning til briterne om at overholde EU-retten.

Kommissionen har travlt

Det var et af kravene, da Storbritannien i sidste måned fik lov til at udskyde brexit for tredje gang, at de skulle udnævne en kommissærkandidat, selvom de efter planen skal forlade EU-samarbejdet den 31. januar næste år.

Ifølge åbningsskrivelsen har den kommende kommissionsformand, Ursula von der Leyen, to gange bedt den britiske regering om at udnævne en kandidat – men uden held.

Briternes argument er, at der ikke bliver udpeget eller udnævnt personer til internationale organisationer, herunder EU, mens der er valgkamp. Men det argument holder ikke, lyder det fra Europa-Kommissionen, der nu har givet briterne en uge til at komme med et svar.

Normalt får et land to måneder til at svare på en åbningsskrivelse fra kommissionen.

- Den korte svarfrist kan retfærdiggøres ved, at den næste kommission skal tiltræde så snart som muligt, lyder det i åbningsskrivelsen.

Den nye kommission skulle egentlig have startet med at arbejde den 1. november, men det blev forsinket, da ikke alle kommissærerne var blevet godkendt. Nu er målet, at den nye kommission kan træde til 1. december.