EU-kommissionen tager drastisk skridt mod Polen

EU truer med at fjerne Polens stemmeret i ministerrådet.

EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, fortæller på et pressemøde, at man indleder en usædvanlig procedure mod Polen. (Foto: Francois Lenoir © Scanpix)

EU-Kommissionen indleder en historisk procedure mod Polen for overtrædelser af retsstatens principper.

Kommissionen aktiverer den såkaldte artikel 7-procedure, som kan udløse sanktioner mod Polen.

- Vi gør det her for Polens og polske borgeres skyld, så de kan stole på uafhængige domstole i landet, som er en grundpille i EU’s principper, siger EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, på et pressemøde onsdag.

EU-traktatens artikel 7 er aldrig blevet brugt før.

I yderste tilfælde kan Polen ende med at miste sin stemmeret i EU's ministerråd.

- Polen er klar til at forsvare sin position i EU-domstolen, siger Polens udenrigsminister ifølge nyhedsbureaueet Reuters.

EU og Polen har længe været i konflikt

- På trods af to års forsøg på en konstruktiv dialog, har vi konkluderet at der er en risiko for et alvorligt brud på retssikkerheden i Polen, skriver EU-Komissionen i et tweet.

EU har længe kritiseret den polske regerings reformer af landets retssystem. Flere har påpeget på, at reformerne udfordrer retsstatsprincippet.

- Kommissionens beslutning om at aktivere artikel 7 mod Polen er politisk motiveret, siger talsmanden for Polens regeringsparti ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Talsmanden siger, at beslutningen måske kommer, efter at Polen har afvist at modtage muslimske migranter, skriver Reuters.

For to uger siden stillede Europa-Kommissionen Polen for EU-domstolen, fordi de har nægtet at give asyl til EU-kvoteflygtninge.