EU-kommissionsformand: Sommertid skal gælde hele året

I et interview åbner Jean-Claude Juncker for, at den halvårlige omstilling af tid i EU afskaffes.

Indstilling af sommertid er til diskussion i EU-Kommissionen. (Foto: Flemming Krogh © Scanpix)

4,6 millioner kan ikke tage fejl.

Sådan tyder det på, at formanden for EU-Kommissionen har tænkt, for Jean-Claude Juncker åbner nu for, at der skal gøres op med at skifte mellem sommer - og normaltid to gange om året.

Det siger han i et interview med den tyske tv-kanal ZDF.

I juli blev der iværksat en høring, hvor interesserede EU-borgere og interesseorganisationer kunne tilkendegive deres tilfredshed med ordningen, der to gange om året forårsager, at vi skal indstille tiden på vores ure.

16. august var der deadline, og ud fra de 4,6 millioner tilbagemeldinger, tegner der sig ifølge ZDF et ønske om at gøre sommertiden permanent.

Afstemningen er ikke bindende, men Kommissionen kan ikke sidde tilbagemeldingen overhørig, lyder det fra Juncker.

- Det er det, folk vil have, så det må vi lytte til, siger han.

Ifølge nyhedsbureauet Dpa stammer tre millioner af stemmerne fra Tyskland alene.

Direktiv ensretter sommertid på tværs af tidszoner

Tilbage i februar stemte EU-Parlamentet for at igangsætte en revidering af det nuværende direktiv, som sætter fælles standard for begyndelsen og afslutningen af sommertid på tværs af EU-landenes i alt tre tidszoner.

En af dem, der stemte for, var Venstres medlem af Europaparlamentet, Morten Løkkegaard (V). Han er derfor tilfreds med, at EU-kommissionen er kommet et skridt nærmere mod en permanent sommertid.

- Det betyder tydeligvis noget for rigtig mange mennesker, og derfor er der grund til at agere på det politisk. Jeg håber, at vi kommer til at afskaffe denne her vekslen frem og tilbage to gange om året, der giver en masse gener og besvær for en række borgere, siger han.

To gange årligt stilles tiden; sidste søndag i marts, hvor uret stilles 60 minutter frem og sidste søndag i oktober, hvor tiden stilles tilbage 60 minutter.

Både Rådet og Europa-Parlamentet vil skulle gennemgå et eventuelt forslag fra Kommissionen, inden det kan blive endeligt vedtaget.

EU-medlemstaterne strækker sig over tre forskellige tidszoner: GMT (Greenwich Mean Time), CET (Central European Time) som er GMT +1 time (heriblandt Danmark)og EET (Eastern European Time), som er GMT +2 timer.