EU-korrespondent: Danmark vil stå udenfor ny flygtningefordeling

ANALYSE En revision af Dublin-aftalen kan komme til at betyde, at afviste asylansøgere vil vende blikket mod Danmark.

- Jeg kan ikke acceptere, at nogle medlemslande siger, at de ikke vil modtage flygtninge, lød det fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker på et pressemøde i Bruxelles tidligere i dag. (Foto: OLIVIER HOSLET © Scanpix)

En afskaffelse af den europæiske flygtningeaftale, som Danmark i dag er en del af, vil medføre, at Danmark fremover ikke ville kunne sende asylansøgere tilbage til det land, hvor de først er blevet registreret.

Det vurderer DR’s EU-korrespondent, Karin Axelsson, efter formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, i dag meldte ud, at kommissionen til foråret vil foreslå et nyt fordelingssystem for asylansøgere.

- Hvis man aftaler sådan et system internt i EU-landene, betyder det automatisk, at man opsiger den aftale med Danmark, som man har i øjeblikket, for så går det over og bliver et overnationalt samarbejde, som vi ikke kan være med i, og så vil vi stå udenfor, siger Karin Axelsson.

Kan ikke sendes tilbage

Kommissionen vil ifølge EU-Kommissionens formand foreslå en revision af det såkaldte Dublin-system.

Dublin-systemet bygger på en aftale mellem medlemslandene om, at de kan sende asylansøgere tilbage til det land i EU, som asylansøgerne først ankommer til og bliver registreret i.

En revision eller afskaffelse af den aftale vil betyde, at Danmark ikke ville kunne sende flygtninge tilbage, hvis de søger til Danmark, efter at være blevet afvist i et andet EU-land, fortæller Karin Axelsson.

- Men hvis vi ikke længere er med i det asyl-system, som Dublin-aftalen udgør, vil vi ikke længere kunne asylansøgerne tilbage. Ergo ville de have mulighed for at søge asyl på ny i Danmark. Og det gør, at nogle politikere frygter, at Danmark kan blive en asyl-magnet, siger Karin Axelsson.

Kontroversielt, men ikke nyt

Tankerne om en anden måde at fordele asylansøgere i EU er ikke nye, og de er bestemt heller ikke populære alle steder.

Det er også derfor, at EU-Kommissionen indtil videre har udskudt sine kontroversielle planer, fortæller Karin Axelsson.

- Nu tager Juncker så hul på det her lidt upopulære kapitel og siger, at nu skal det altså bare lykkedes, vi skal have det til at fungere. Men det bliver ikke nemt at få det til at glide ned rundt omkring i medlemslandene.