EU-korrespondent:Skrappe krav kan presse Grækenland ud af euroen

Den græske regering har valget mellem straks at gennemføre skrappe reformer - onsdag er deres deadline - eller se deres banker kollapse.

Grækenland skal acceptere og gennemføre skrappe reformer inden onsdag - ellers kan det for alvor presse Grækenland ud af euroen. (Foto: © LOUISA GOULIAMAKI, Scanpix)

Det har været en barsk nat for den græske premierminister Alexis Tsipras, der stadig forhandler med lederne af de 18 andre eurolande om Grækenlands fremtid i euroen.

Og skal man tro den britiske avis the Guardian, har Tsipras fået en hård medfart i sit møde med EU-præsident Donald Tusk, den tyske kansler Merkel og den franske præsident Hollande.

Det skriver avisens EU-redaktør på Twitter.

https://twitter.com/traynorbrussels/status/620295493403414528

Stolen er sat for døren

Det lader til, at Tsipras for alvor fik sat stolen for døren:

Den græske regering har valget mellem straks at gennemføre skrappe reformer - onsdag er deres deadline - eller at forlade eurozonen og se deres banker kollapse.

Skrappe reformkrav

De barske forhandlinger tog søndag aften udgangspunkt i en liste med 12 krav til reformer, som den græske regering skal gennemføre på rekordtid.

Som det ses af dette tweet, drejer det sig om privatiseringer, krav om reformer af skattesystemet og sidst men ikke mindst at lade Troikaen vende tilbage til Athen.

https://twitter.com/tarapalmeri/status/620262473476763649

- Og det er noget, der gør så ondt på den venstreorienterede Tsipras, siger DR's ene EU-korrespondent Ole Ryborg, der følger forhandlingerne fra første parket i Bruxelles.

- Hvis jeg skal oversætte det til dansk, svarer det til, at man bad Johanne Schmidt-Nielsen om at gennemføre Liberal Alliances program inden på onsdag, forklarer han.

Et krav smager ekstra bittert

DR's anden EU-korrespondent Niels Kvale, der netop er vendt hjem fra Grækenland, ser også kravene som en stor kamel for Tsipras at sluge. Sandsynligvis for stor.

- Listen ser mere ud som et forsøg på at gøre det attraktivt for Tsipras at sige "tak, men nej tak", således at man kan slippe for at smide Grækenland ud af euroen, og den græske regering selv en af de kommende dage vil give op, fordi det kan være politisk uspiseligt at tage med hjem til Athen, forklarer Niels Kvale.

https://twitter.com/NielsKvale/status/620261481049915392