EU-lande beder russerne stoppe angreb på moderate syrere

Præsident François Hollande og forbundskansler Angela Merkel skal diskutere Syrien med Ruslands leder.

Obama og Putin har nikket ja til aftale, der skal stoppe kampe i Syrien. Men kun nogle af dem, for Islamisk Stat skal stadig bombes. (Foto: Youssef Karwashan © Scanpix)

Frankrigs præsident, François Hollande, og den britiske premierminister, David Cameron, opfordrer indtrængende Rusland og det syriske regime til øjeblikkeligt at indstille angreb på den moderate opposition.

Hollande bekræfter samtidig, at han sammen med forbundskansler Angela Merkel fredag vil diskutere Syriens krise med Ruslands leder, Vladimir Putin, ved et telefonmøde.

I en erklæring efter det årlige fransk-britiske topmøde i den nordfranske by Amiens opfordrer Hollande og Cameron alle parter i den syriske konflikt til at respektere våbenhvilen og stoppe krænkelser af menneskerettighederne.

Rusland og Syriens militær bliver også opfordret til at stoppe angreb på hospitaler og indstille deres "march mod Aleppo, som krænker freden og truer med dramatisk at forværre flygtningekrisen og komme Daesh (Islamisk Stat) til gavn."

Siden våbenhvilen i Syrien trådte i kraft ved midnat mellem fredag og lørdag, er der dog sket et fald i antallet af dødsfald blandt civile. Det siger overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder.

Våbenhvilen er forhandlet i hus af USA, Rusland og flere stormagter. Det syriske regime og 100 oprørsgrupper har godkendt aftalen.

Islamisk Stat (IS) og al-Nusra Fronten er ikke en del af våbenhvilen og er derfor fortsat mål for luftangreb i landet.

/ritzau/AFP