EU-lande dropper at sætte mål om klimaneutralitet i 2050

Tyskland og andre tidligere skeptikere bakkede op om målet om et klimaneutralt EU i 2050, men det var ikke nok.

Polen har ført an i modstanden mod at fastsætte år 2050 som mål. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

En lang række EU-lande havde i dag håbet, at de kunne blive enige om at sætte et mål for, at EU skal være klimaneutralt i 2050.

Det har dog ikke været muligt at få enstemmig opbakning til forslaget, beretter Reuters.

Polens premierminister bekræfter, at han har blokeret initiativet for at "beskytte de polske virksomheders og borgeres interesser".

Det er anden gang på tre måneder, at ambitionerne om klimamålet glipper i mødelokalet med de 28 stats- og regeringschefer.

Målet er i stedet blevet flyttet til en fodnote i konklusionerne fra mødet, fremgår det af dokumentet, som EU har udgivet sent her til aften.

Her fremgår det, at et stort flertal af EU-landene skal være klimaneutrale i 2050.

Polsk skepsis

Tidligere i dag fik kampen for at få EU til at sætte mål om klimaneutralitet ekstra vind i sejlene, da Tyskland fulgte et stort flertal af EU-lande, der ville lukke en aftale om at gøre EU klimaneutralt i 2050.

Tyskland har ellers længe været et af landene, der har slået bremserne i, når det kommer til klimamålet. Det skete så sent som ved det seneste EU-topmøde i marts, hvor EU-landene ikke kunne blive enige.

Det var Europa-Kommissionen, der i november sidste år foreslog at gøre EU klimaneutral om 31 år.

Det betyder, at EU-landene skal optage lige så meget CO2, som de udleder.

Det er altså heller ikke tilfældet denne gang trods et betydeligt flertal blandt EU-landene om et klimamål. Der skal nemlig enstemmig opbakning til for at få landet en aftale.

I det kritiske hjørne finder man blandt andet Polen, der er kritisk over for konkrete klimamål.

Og det er en holdning, der blev gentaget af den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, da han i dag ankom til EU-topmødet i Bruxelles.

Polen har Europas mest snavsede luft og er blandt andet hjem for Europas største kulkraftværk. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

Han sagde, at Polen ikke vil binde sig til aftaler, der går længere end Paris-aftalen fra 2015.

Efter nyheden om det glippede 2050-mål har den polske premierminister bekræftet, at han har blokeret for de mere vidtgående klimamål.

- Som vi ved, så er bekæmpelsen af klimaforandringer forbundet med meget store omkostninger og risici for landene, der er under en økonomisk omstilling. Polen er et af de lande, der har brug for meget præcist formulerede kompensationspakker, siger han ifølge Politico.

Premierministeren vil vide, hvilken slags økonomisk kompensation landet vil få for at omstille sin økonomi.

Polen er storforbruger af kul og er derfor hjem til 19 af Europas 20 mest forurenede byer.

Mens EU-lederne kommer under stigende pres for at støtte kampen for at gøre EU klimaneutral inden 2050, så er der modstand fra skeptiske centraleuropæiske lande som netop Polen. Ifølge Politico havde EU i et udkast til konklusioner fra EU-topmødet tidligere i dag forsøgt at imødekomme lande som Polen.

Herunder ved at notere, at man skulle undersøge, hvad der skulle til for at opnå målet i 2050, uden at det skadede konkurrenceevnen og kostede jobs.

Greenpeace har for kort tid siden været ude med deres vurdering af udviklingen.

Et klimaneutralt EU er "forvist til en fodnote", lyder kritikken for organisationen, der ikke lægger skjul på sin skuffelse.

Ville have aftale inden klimatopmøde

Idéen om et sætte et 2050-mål i forhold til at være klimaneutral blev som bekendt fremlagt af EU-Kommissionen sidste år.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, tog i maj teten og samlede otte lande - heriblandt Danmark - der ville tage målet til sig så tidligt som muligt, inden det store FN-klimatopmøde i september, rapporterer Politico.

Ritzau påpeger, at det har været helt afgørende for miljø- og klimaorganisationer, at EU-landenes stats- og regeringschefer gav hinanden håndslag på 2050, da Europa dermed ville kunne lægge pres på resten af verden på klimatopmødet i september.

Der er flere veje til klimaneutralitet. Det kan blandt andet opnås ved at begrænse udledningen af CO2 samtidig med, at man fjerner CO2 fra atmosfæren. Det kan eksempelvis gøres ved at plante træer, men også gennem teknologiske løsninger, hvor drivhusgasser bliver optaget og lagret.

Sidst EU-Kommissionen udsendte et langsigtet klimamål, var i 2011. Dengang lød målet, at udledningen skulle være reduceret med 80 procent midtvejs i dette århundrede.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk