EU-lande enige om klimamål: Men Polen vil ikke være med

EU bliver efter planen den første klimaneutrale region i 2050.

Alle EU's stats- og regeringschefer på nær den polske er i Bruxelles blevet enige om et bindende klimamål. (Foto: © YVES HERMAN, Scanpix)

Efter at have forsøgt flere gange i løbet af 2019 er størstedelen af EU's stats- og regeringschefer natten til fredag blevet enige om, at EU skal være klimaneutralt i 2050.

Det meddeler EU-præsident Charles Michel på Twitter.

- Aftale om klimaneutralitet inden 2050 EU. Vi er nået frem til en aftale om dette vigtige mål, skriver Charles Michel.

Før mødet havde Polen, Ungarn og Tjekkiet blokeret for en aftale. Men i løbet af aftenen lykkedes det flertallet af medlemslande at overbevise Ungarn og Tjekkiet, men ikke Polen, der ikke vil binde sig til det fælles klimamål.

Merkel er tilfreds

- Vi vil nå målet i vores eget tempo. Vi skal være i stand til at gennemgå transformationen på en måde, der er sikker og økonomisk fordelagtigt for Polen, sagde premierminister Mateusz Morawiecki, da han i nat forlod topmødet.

Landet vil tage spørgsmålet om deres engagement i at nå målet - der betyder, at EU-landene ikke må udlede flere drivhusgasser, end de optager - op igen i juni i 2020.

Den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, vil ikke binde sig til et fælles EU-klimamål. (Foto: © Julien Warnand, Scanpix)

Den tyske kansler, Angela Merkel, er dog tilfreds med resultatet.

- Under omstændighederne er jeg tilfreds. Der er ikke tegn på et splittet Europa, men et enkelt medlemsland, der har brug for mere tid til at tænke over, hvordan det skal implementeres, sagde hun ifølge Ritzau på en pressekonference.

EU bliver dermed den første region, der træffer en beslutning om klimaneutralitet.

Opdatering: Tidligere af denne artikel fremgik det, at Europa bliver det første klimaneutrale kontinent. Det er ikke helt rigtigt, al den stund at alle lande i Europa ikke er med i EU.