EU-lande har rod i økonomien

Italien, Storbritannien, Holland og Grækenland kan regne med at få en advarsel fra EU's økonomikommissær, spanieren Pedro Solbes. Det kom frem, da han gjorde status over de økonomiske udsigter for EU i foråret.

Generelt ser den økonomiske situation bedre ud for EU end deseneste år, der har været præget af lavkonjunktur, men Italien,Storbritannien, Holland og sandsynligvis også Grækenland harproblemer med leve op til de fælles økonomiske spilleregler i EU'sstabilitets- og vækstpagt.

Derfor kan de nu se frem til en advarsel fra EU´søkonomikommissær, spanieren Pedro Solbes.

Dermed kommer de i bås med Tyskland og Frankrig, der længe harhaft alt for store offentlige underskud.

Italien er værst

Værst ser det ifølge Solbes ud for Italien. Landet er i fare for atoverskride EUs grænse for det offentlige underskud på tre procentaf bruttonationalproduktet (BNP), og samtidig er den offentligegældsætning vokset til i 106 procent af BNP. Det er sket på trodsaf, at Italien har forpligtet sig til at nedbringe gældsætningensom en forudsætning for at deltage i euroen.

-Der er risiko for at Italien bryder budgetunderskudsgrænsen påtre procent af BNP i år, og derfor er Italien nødt til at gribe indfor at imødegå den risiko, siger Pedro Solbes.

Regeringsleder Silvio Berlusconi afviser, at Italien harøkonomiske problemer. Han ser det som et politisk angreb fraEU-Kommissionens formand, italieneren Romano Prodi. De to bliverpolitiske rivaler, hvis Prodi som forventet vender tilbage tilitaliensk politik, når hans kommissærperiode i EU udløber tilnovember.

Også Holland har problemer med at holde sig indenfor EU-landenesøkonomiske aftaler, men den hollandske regering har lovet at bringebudgettet i overensstemmelse med reglerne.

Mindre galt står det til i Storbritannien, der havde et stortoffentligt underskud sidste år, men det ser ud til at rette sigallerede i år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk