EU-lande vil undgå krig efter angreb på tankskibe

Flere af EU's udenrigsministre vil ikke konkludere noget efter angrebet på to tankskibe.

Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas, vil ikke, som USA, drage konklusioner på angreb på tankskibe i Hormuzstrædet. (Arkivfoto) (Foto: GREGOR FISCHER © Ritzau Scanpix)

Flere EU-lande afviser at konkludere noget efter angrebene i sidste uge på to tankskibe i Hormuzstrædet, og de støtter fortsat atomaftalen med Iran.

USA har beskyldt Iran for at stå bag, og den amerikanske præsident, Donald Trump, har for nylig truet med at udslette Iran.

- Jeg mener, at den vigtigste opgave for udenrigsministrene i dag er at undgå krig, siger Luxembourgs udenrigsminister, Jean Asselborn, før et ministermøde i Luxembourg.

Asselborn, som har været udenrigsminister i 15 år, vil ikke spekulere i, hvad der i givet fald skal ske. Han nævner den amerikanske invasion af Irak i 2003, som også Danmark bidrog til.

Han pointerer, at man dengang gik i krig på grundlag af forkerte oplysninger fra USA om masseødelæggelsesvåben.

Derfor vil det være godt med en uafhængig undersøgelse i FN-regi, mener han.

Den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, siger, at man fortsat 'er i gang med at samle oplysninger'.

USA har under Trump trukket sig fra den internationale atomaftale med Iran. Amerikanerne har lagt tungt pres på EU-landene ved at indføre sanktioner mod Iran. Også virksomheder, der handler med Iran, trues med sanktioner.

I dag meddeler en talsmand for Irans atomenergimyndigheder, at landet er parat til inden for to uger at øge mængden af beriget uran, så en aftalt grænse på 300 kilogram overskrides.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter