EU-landene er enige om at skrue ned for elforbruget og indføre indtægtsloft for energiselskaber

Den nye energipakke skal være med til at afbøde nogle af de værste konsekvenser af energikrisen.

En række elproducenter skal til at overføre en del af deres overskud til medlemslandene. (Foto: © Fabian Bimmer, Ritzau Scanpix)

Europæerne skal til at skrue et nøk ned for elforbruget, og derudover skal en række elproducenter, heriblandt de grønne af slagsen, til at levere en del af deres overskud til medlemslandenes statskasser.

De penge skal i stedet bruges på blandt andet at hjælpe de borgere og virksomheder rundt om i medlemslandene, der har svært ved at betale deres regninger som følge af de tårnhøje energipriser.

Det er status, efter at EU-landenes energi- og klimaministre her til formiddag er blevet enige om en ny energipakke, som skal være med til at afbøde nogle af de værste konsekvenser af energikrisen.

Ifølge det tjekkiske EU-formandskab er medlemslandene også blevet enige om at særbeskatte fossile energiproducenter som olie-, gas- og kulselskaber, der også tjener enorme summer på de høje energipriser, men som ikke vil blive ramt af det nye indtægtsloft.

- Vi lever i usædvanlige tider, og vi har arbejdet udsædvanligt hurtigt - og på en koordineret og solidarisk måde - for at danne en fælles front mod Ruslands brug energi som et våben mod os, siger den tjekkiske industri- og handelsminister, Jozef Síkela.

Kamp mod store overskud

Pakken er blevet forhandlet på plads på rekordtid, og tanken bag den har blandt andet været at forhindre den russiske regering i at bruge gasleverancerne til Europa til at manipulere gaspriserne op.

Ved at kræve, at alle EU-landene nu skal reducere deres forbrug af el med fem procent i de timer af døgnet, hvor der er størst efterspørgsel på energi, kan man også være med til at forhindre, at den dyre russiske gas bliver taget i brug.

Derudover er medlemslandene blevet enige om, at de samlet set bør skære energiforbruget med ti procent. Det mål er dog frivilligt

Her kan du se, hvorfor din energi er blevet dyrere:

Et andet afgørende hjørne af energipakken er det nye indtægtsloft, som er en slags maksgrænse for, hvor meget disse elproducenter må tjene.

Der er nemlig mange producenter, heriblandt af vind-, sol- og atomenergi, der har lave produktionsomkostninger, og som derved tjener ekstra godt på de historisk høje energipriser.

Men ifølge kommissionsformand Ursula von der Leyen er "det forkert at inkassere rekordstore overskud på grund af en krig og på ryggen af forbrugerne", som hun understregede tidligere på måneden, og derfor er landene nu blevet enige om at indføre et indtægtsloft.

Fremover må de pågældende elproducenter kun tjene 1,34 kroner per kilowatt-time strøm, de sælger. Til sammenligning på lå den gennemsnitlige elpris i september på 5,5 kroner per kilowatt-time, viser tal fra Energistyrelsen.

Ifølge Europa-Kommissionens oprindelige beregninger vil det nye indtægtsloft og solidaritetsbidraget fra de fossile energiproducenter samlet set kunne indbringe medlemslandene mere end 1.000 milliarder kroner, som de eksempelvis kan bruge på at hjælpe deres borgere og virksomheder med at betale energiregningerne.

Det er dog uvist, hvor meget den danske stat står til at få ud af de nye tiltag, som træder i kraft fra 1. december i år. Målet om at reducere elforbruget med fem procent vil gælde indtil 31. marts næste år, mens indtægtsloftet gælder indtil 30. juni.

Sådan kan du selv skrue ned for dit energiforbrug: