EU-landenes ledere godkender skilsmisseaftale med Storbritannien

Det er en fornuftig aftale, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Formand for EU-kommissionen, Jean-Claude Juncker, EU's præsident, Donald Tusk, og EU's chefforhandler for brexit Michel Barnier afholdt pressemøde, efter det var blevet offentliggjort, at EU-landenes ledere har godkendt en brexit-aftale. (Foto: JOHN THYS © Scanpix)

EU's stats- og regeringschefer har godkendt den skilsmisseaftale og politiske erklæring, som brexit-forhandlerne har brugt utallige timer på at forhandle på plads.

Det meddeler EU's præsident, Donald Tusk, på Twitter.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skriver på Twitter, at det er en fornuftig aftale, der er blevet vedtaget.

Alle EU-landenes ledere er i dag samlet i Bruxelles, og det var en mærket formand for EU-kommissionen, der mødte op.

- Det er den bedst mulige aftale, men mødet er hverken til jubel eller fest. Det er et trist øjeblik, og det er en tragedie, sagde Jean-Claude Juncker, da han ankom til mødet, ifølge Reuters.

Udtrædelsesaftalen handler overordnet om tre ting: Skilsmisseaftalen, overgangsordningen og en politisk erklæring om rammen for det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien.

Dagens godkendelse er langt fra sidste skridt på vejen mod et britisk farvel til EU. Nu går turen videre til Storbritannien, hvor det britiske parlament skal stemme om aftalen.

Og det står til at blive en stor udfordring for den britiske premierminister, Theresa May. Som det ser ud nu, er der stor modstand mod aftalen i det britiske parlament, og Theresa May kan få svært ved at samle det nødvendige flertal. Blandt andet har tre oppositionspartier meldt ud, at de vil stemme nej, og flere af Theresa Mays egne partifæller er ligeledes modstandere af aftalen.

Briterne forlader efter planen EU 29. marts næste år, og parterne arbejder derfor på at opnå en skilsmisseaftale inden. Derefter kan forhandlingerne om det fremtidige forhold og samarbejde mellem EU og Storbritannien begynde.

Hvad handler aftalen om?

  • Aftalen handler overordnet om tre ting: Skilsmisseaftalen, overgangsordningen og en politisk erklæring om rammen for det fremtidige forhold.

  • Skilsmisseaftalen handler blandt andet om, hvilke vilkår der skal gælde for de 4,5 millioner EU-borgere, som bor i Storbritannien og for britere, der bor i EU-landene. Derudover håndterer den spørgsmålet om, hvordan grænsen mellem Irland og Nordirland skal kontrolleres, når den bliver en ydre EU-grænse.

  • Overgangsordningen gør det muligt for Storbritannien fortsat at deltage i store dele af EU-samarbejdet efter skilsmissen. Under overgangen vil Storbritannien ikke være med til at træffe beslutninger i EU, men landet bliver ved med at følge lovgivningen frem til 2021.

  • Den politiske erklæring om rammen for det fremtidige forhold handler om, hvilket udgangspunkt, der vil være for kommende handels- og samarbejdsaftaler mellem EU og Storbritannien. Når Storbritannien er ude af EU og overgangsordningen er ophørt, er det tanken, at disse aftaler skal være indgået.