EU-landet Rumænien stemmer om at forhindre homoseksuelle i at gifte sig

Ved en folkeafstemning i Rumænien lørdag og søndag afgøres det, om forfatningens ord om ægteskab skal ændres.

Afstemningen er blevet en realitet, efter at organisationen 'Koalitionen for Familien' i 2016 samlede tre millioner underskrifter til at høre folkets stemme. (Foto: Vadim Ghirda © Scanpix)

Mens det meste af Europa de senere år har indstillet lovgivningen på at et ægteskab ikke nødvendigvis er mellem en mand og en kvinde – kan Rumænien være på vej i den modsatte retning.

Henover weekenden har rumænere mulighed for at tilkendegive, om det i fremtiden skal være umuligt for homoseksuelle at blive gift.

Helt konkret handler folkeafstemningen om at ændre ordlyden i landets forfatning.

I dag fastslår den, at et ægteskab indgås mellem "ægtefæller". Men ved folkeafstemningen skal vælgerne tage stilling til en præcisering: At et ægteskab kun er mellem "en mand og en kvinde".

- Personligt føler jeg, at de forsøger at gøre os til andenklassesborgere, siger studerende Cosmin Olteanu til nyhedsbureauet AFP.

Afstemningen møder kritik

Afstemningen, der støttes af alle partier undtagen et, er blevet en realitet, efter at organisationen 'Koalitionen for Familien' i 2016 samlede tre millioner underskrifter til at høre folkets stemme.

Bøsser og lesbiske er bekymrede for, at afstemningen vil fremme et mere intolerant samfund, hvor kristne og konservative værdier får forrang.

Kritikere minder om, at disse kristne og konservative værdier allerede fremmes i andre østeuropæiske lande med autoritære tendenser. Det gælder for eksempel Polen og Ungarn.

Amnesty International og grupper i EU kritiserer også afstemningen.

Kan erklæres ugyldig

Folkeafstemningen er ugyldig, hvis færre end 30 procent af vælgerne stemmer. Derfor opfordrer flere regnbueorganisationer folk til at blive hjemme.

Det regerende socialdemokratiske parti med premierminister, Viorica Danicila, har været forsigtig med at vælge side.

- Denne folkeafstemning er ikke rettet mod seksuelle minoriteter, har premierministeren sagt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk