EU langer ud efter Rusland: Anholdelser er brud på fundamentale rettigheder

Flere hundrede blev søndag anholdt for at demonstrere mod korruption i den russiske regering.

Alexei Navalny tilbageholdes her af politiet, allerede inden han nåede at tilslutte sig demonstrationen. (Foto: ho © Scanpix)

Anholdelserne af flere hundrede demonstranter og en russisk oppositionsleder er et slag imod det russiske demokrati.

Sådan lyder det fra EU, der i en udtalelse kritiserer de russiske myndigheders håndtering af gårsdagens demonstrationer. I 99 byer var flere tusinde på gaden i protest mod den korruption, som de mener, der gennemsyrer den russiske regering.

Flere hundrede blev anholdt, heriblandt oppositionsleder Alexei Navalny.

- Det forhindrer udøvelsen af grundlæggende rettigheder som ytringsfrihed og retten til fri forsamling – det er fundamentale rettigheder, der er sikret i den russiske forfatning, lyder det i en officiel udtalelse fra EU.

EU opfordrer russiske myndigheder til straks af løslade de fredelige demonstranter, der tilbageholdes.

Ifølge russiske myndigheder var demonstrationen i Moskva ulovlig, da bystyret ikke havde givet sin godkendelse.

USA: En krænkelse af demokratiske værdier

Også USA langer hårdt ud efter Rusland og kalder i tråd med EU episoderne for ”en krænkelse af demokratiske værdier”.

- Vi opfordrer den russiske regering til straks at løslade alle fredelige demonstranter, siger talsmand Mark Toner fra udenrigsministeriet.

- At tilbageholde fredelige demonstranter, observatører af menneskerettigheder og journalister er en krænkelse af demokratiske værdier.

Ifølge øjenvidner blev Alexei Navalny tilbageholdt allerede før han nåede hen til demonstrationerne. Ifølge nyhedsbureauet AP stilles han om kort tid foran en dommer ved retten i Moskva.

Russiske myndigheder siger, at 500 blev tilbageholdt, mens menneskerettighedsgrupper siger, at det som minimum drejer sig om 1.000 personer.

Samtidig blev 17 af Alexei Navalnys kolleger anholdt på deres kontor, hvor de var i gang med at forberede en overvågning og streaming af demonstrationen.

Kreml har afvist oppositionen som en vestligt støttet by-elite, der ikke har nogen føling med, hvad de fattige i de fjerntliggende regioner ønsker. Dagens demonstrationer foregik dog i 99 forskellige byer – ifølge AP også i områder, der typisk leverer mange stemmer til Vladimir Putin Og Dmitrij Medvedev.