EU-ledere til Putin: Varig fred skal være uden Assad

Store EU-lande talte i telefon med Putin. De vil holde fast i den positive dynamik fra våbenhvilen i Syrien.

Syriens statslige medier har sagt meget lidt om operationerne i det vestlige Syrien i de seneste seks døgn. (Foto: Bassam Khabieh © Scanpix)

Europæiske ledere betonede over for præsident Vladimir Putin ved et telefonmøde fredag, at den skrøbelige våbenhvile i Syrien skal bruges til at sikre en varig fred uden præsident Bashar al-Assad. Det siger en talsmand for den britiske premierminister, David Cameron.

Sammen med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, Frankrigs præsident, François Hollande, og den italienske premierminister, Matteo Renzi, talte Cameron med Putin om våbenhvilen og den politiske uenighed mellem EU og Rusland.

- Den vigtigste pointe ved telefonmødet var, at de europæiske ledere kunne hilse våbenhvilen velkommen, og at den positive dynamik må bruges til at skabe bevægelse ved forhandlingsbordet, siger talsmanden videre.

Der er ikke offentliggjort oplysninger om, hvordan Putin reagerede under telefonmødet.

Hollande og Cameron opfordrede torsdag Rusland og Syriens militær til at stoppe angreb på hospitaler og indstille deres "march mod Aleppo, som krænker freden og truer med dramatisk at forværre flygtningekrisen og gavne Daesh (et andet navn for Islamisk Stat, red.)".

Våbenhvilen i Syrien, der trådte i kraft ved midnat mellem fredag og lørdag sidste uge, er forhandlet i hus af USA, Rusland og flere stormagter. Både det syriske regime og 100 oprørsgrupper har godkendt aftalen.

/ritzau/Reuters