EU-love om ren luft og genbrug af affald skrottes

Miljøminister undrer sig over EU-plan om at trække miljøforslag. Vi er i gang med forhandlingerne, siger hun.

Affaldspakken skrottes med det argument, at der ikke er udsigt til enighed. (Foto: Iris (modelfoto) © Scanpix)

To grønne forslag om ren luft og genbrug af affald bliver som ventet trukket tilbage fra EUs arbejdsprogram for 2015.

Og selv om EU-Kommissionen tirsdag forsikrer, at de bliver genfremsat i mere ambitiøs form eller indarbejdet i andre love, holder det ikke kritikken tilbage.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) anerkender, at kommissionen gerne vil fokusere de kommende års indsats.

- Men det undrer mig alligevel, at Kommissionen planlægger at komme med nye, reviderede pakker, når der grundlæggende er opbakning til at fortsætte forhandlingerne med udgangspunkt i de pakker, der allerede ligger på bordet, siger hun.

De to forslag, en pakke om renere luft og én om øget genbrug af affald og ressourcer - kaldet cirkulær økonomi - blev fremsat så sent som i december 2013 og juli 2014.

De ryger nu i papirkurven som led i den ny EU-kommissions oprydning og strømlining af arbejdet næste år. Affaldspakken skrottes med det argument, at der ikke er udsigt til enighed.

Vil først høre parlament og medlemslande

Det undrer de 23 EU-lande, der har bedt kommissionen opretholde forslaget med henvisning til, at det gavner såvel miljøet som vækst og beskæftigelse.

Kirsten Brosbøl bider dog mærke i, at kommissionen ikke trækker forslagene, før den har hørt medlemslandene og EU-Parlamentet.

- Som bekendt har regeringen hilst både luftpakken og cirkulær økonomi-pakken velkomne som gode forhandlingsgrundlag. Det har jeg gjort klart i rådet og over for kommissionen, og det vil jeg understrege igen på rådsmødet onsdag, siger Brosbøl.

I Dansk Industri afventer europapolitisk chef Anders Ladefoged kommissionens nye lovforslag om cirkulær økonomi med spænding.

- Cirkulær økonomi er i dag en vigtig erhvervsdagsorden. Europæiske virksomheder har brug for et stærkt indre marked for ressourcer og genanvendelse, siger Anders Ladefoged.

/ritzau/