EU-ministre fordeler asylansøgere - men mangler 8.000

EU-landene forsøger at finde nye modtagerlande til tusinder af asylansøgere. 8.000 er endnu ikke fordelt.

Lesbos er en af de græske øer, asylansøgerne ankommer til. De kommer fra lande som Syrien, Eritrea og Afghanistan. (Foto: © LOUISA GOULIAMAKI, Scanpix)

Målet var at fordele 40.000 asylansøgere fra Grækenland og Italien, men kun 32.256 asylansøgere blev fordelt mellem EU-landene på aftenens møde.

Dermed mangler 8.000 asylansøgere stadig at blive fordelt.

EU-kommissæren for migration, indenrigsanliggender og borgerskab, Dimitris Avramopoulos, har efter mødet udtrykt skuffelse over, at EU stadig mangler at fordele de resterende asylansøgere.

- Det er tydeligt, at medlemslandene skal levere. Jeg er skuffet over, at det ikke skete i dag. Men det var et meget vigtigt skridt frem, sagde Dimitris Avramopoulos på et pressemøde efter aftenens møde.

Derudover skulle landene på mødet aftale, hvilke lande der kan tage imod 20.000 såkaldte kvoteflygtninge, der lige nu befinder sig i blandt andet Jordan og Libanon. EU-landene havde på forhånd meldt ind, hvor mange kvoteflygtninge de ventede at kunne tage.

Østeuropa står over

Mandag eftermiddag klokken 15 begyndte mødet i Bruxelles blandt de 28 EU-lande, hvor 40.000 asylansøgerne fra lande som Syrien, Irak og Eritrea skulle fordeles. DR's EU-korrespondent Ole Ryborg fortæller, at nogle lande tog flere end forventet, mens andre lande med hans ord fedtspillede.

For ti dage siden havde Tyskland lovet at tage 9.000 asylansøgere, men endte med 10.500. Dermed er det EU-land, der tager imod den største andel af de 40.000 asylansøgere.

- Det er jo ret interessant, at et land som Tyskland tager cirka hver tredje asylansøger, mens andre lande fedtspiller. De østeuropæiske lande tager generelt imod meget få asylansøgere, siger Ole Ryborg.

Letland tager imod 200 migranter, mens Estland tager imod 130 migranter og 255 migranter får lov at komme til Litauen.

- Det er også interessant, at Polen, der er fire gange så stort som Sverige, ender med at tage imod 269 færre asylansøgere end Sverige. Polens argument er, at landet ikke er gearet til at tage imod asylansøgere, forklarer Ole Ryborg.

Danmark tager ikke imod

Danmark er et af de lande, som ikke kommer til at tage imod nogle asylansøgere. Det skyldtes retsforbeholdet, der betyder, at Danmark ikke deltager i EU's asylpolitik. Danmarks regering kunne dog vælge frivilligt at tage imod en del af asylansøgerne.

- Jeg er ikke i tvivl om, at hvis Danmark henvendte sig til Grækenland og Italien, kunne vi sagtens få lov til at modtage nogle asylansøgere, siger Ole Ryborg.

Irland og Storbritannien har mulighed for at stå uden for asylpolitikken, men Irland har tilbudt alligevel at modtage 600 asylansøgere fra Grækenland og Italien.

Østrig og Ungarn kan blive de næste

To andre lande, som heller ikke kommer til at modtage asylansøgere, er Østrig og Ungarn. Det var allerede ventet forud for mødet, at landene ikke ville tage imod asylansøgere.

Det skyldes, at der er kommet en ny rute ind i EU, som går gennem de baltiske lande og ender i Østrig og Ungarn. Og presset på de to lande kan komme til at stige i løbet af efteråret, vurderer Ole Ryborg.

- Man kan havne i en situation inden længe, hvor presset i Østrig og Ungarn kan blive så stort, at de er de næste lande, der beder om hjælp, fortæller Ole Ryborg.

De resterende 8.000 asylansøgere, som ikke blev fordelt ved aftenens møde, skal fordeles i november eller december.